banner333

banner309

Hidrolik Piston

İş Dünyası 25.06.2021, 15:55
Hidrolik Piston
banner400

Hidrolik Piston

Fabrikalarda kullanılan makineler birbirinden bağımsız birçok parçanın bir arada çalışması ile elde edilmektedir. Bu nedenle fabrika ve sanayilerde küçük boyutlu birden fazla parça hayati öneme sahip olabilmektedir. Bu parçaların başında ise hidrolik piston gelmektedir. Pistonlar dışarıdan bir mekanik parça gibi gözükse bile kendi temellerinde karışık bir sistemleri bulunmaktadır. Hidrolik pistonlar sıvı basıncı ile çalışmaktadır. Pistonlar silindir şeklindedir ve sıvı basıncıyla birlikte silindirler hareket etmektedir. Bu hareketlerin sonucunda da piston elektrik üretmektedir.

Hidrolik piston çalışma verimliliği ve performansını etkileyen bazı kriterler de bulunmaktadır. Bunların başında silindirlerin çapı ve kullanılan silindir çeşitleri gelmektedir. Sistemlere göre farklı çaplarda farklı özellikli silindirleri kullanmak çok daha faydalı sonuçlar alınmasını sağlar. Güncel olarak sistemlerde kullanılan hidrolik pistonlar üç temel çeşide ayrılmaktadır. Tek etkili pistonlar, çift etkili pistonlar ve özel silindirler olarak çeşitler adlandırılmaktadır. Özel silindirler kullanılan pistonlar da kendi içlerinde silindir özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tek etkili silindir yapılı pistonlarda sıvı tek noktaya etki etmektedir. Bu nedenle tek yönlü bir aktarım gerçekleşir. Sistemde bir taraf üretimi sağlarken diğer taraf bu etki ile hareket ettirilir. Çift etkili silindirler aynı anda iki yöne de etki edebilen özel piston sistemlerini oluşturmaktadır. Her iki silindirli piston türünün de çalışma mekanizması birbiri ile benzer olmaktadır. Bu noktada kullanılacak alana göre özel piston belirlenmesi gerekir.

Hidrolik Pompa

Pistonlar hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüşümü ile hareket sağlamaktadır. Hidrolik pompa sistemleri ise bunun tam tersi bir yönteme sahiptir. Mekanik enerjinin hidrolik enerjiye dönüşmesini sağlayan özel parçalar olmaktadır. Çalışma sistemi olarak artan ve azalan hacim prensibi ile çalışmaktadırlar. Bu nedenle de hidrolik pompa gelen dirence bağlı olarak bir basınç ortaya çıkar.

Hidrolik pompalar basınç oluşturamazlar. Bunun ana nedeni basıncın oluşması için iki farklı akışkanın karşı karşıya gelmesi gerekir. Pompalar bu durumun önüne geçebilmek için mekanik enerji ile akışkanı bir arada değerlendirmektedir. Kaldırma, indirme, çekme gibi fiziksel durumların gerçekleşeceği sistemlerde pompalar oldukça sık kullanılmaktadır. Temel olarak net bir kullanım alanı bulunmaması ile birlikte çok çeşitli sistemlerde yardımcı eleman olabilmektedir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48