banner333

banner309

Zigana Çığ Tüneli Yeniden Yapılıyor: Tarihi Mimariye Saygı Duyularak Modern Ulaşım

Batı Mimarisinin Karadeniz'deki İlk Örneklerinden Olan Zigana Çığ Tüneli Yeniden Canlanıyor

Gündem 21.06.2024, 16:29 21.06.2024, 16:39
Zigana Çığ Tüneli Yeniden Yapılıyor: Tarihi Mimariye Saygı Duyularak Modern Ulaşım
banner400

1933 yılında inşa edilen ve Türkiye'deki mimari değişimin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen Zigana Çığ Tüneli, 90 yıl sonra aslına uygun olarak yeniden inşa ediliyor. Geçtiğimiz yıl başlayan çalışmalar, kış mevsimi nedeniyle ara verilmiş olsa da Mayıs ayında tekrar başladı ve Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.

Zigana Çığ Tüneli, Mimar Vedat ve Mimar Kemalettin'in öncülüğünde, 1930'lu yıllarda Türkiye'ye davet edilen Avrupalı mimar ve mühendislerden biri olan İsviçreli Mühendis William Rudolf Cramer tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 2 bin 50 metre rakımlı Zigana Dağı geçidine yakın bir noktada yer alan tünel, sadece ulaşım açısından değil, aynı zamanda mimari açıdan da önemli bir yere sahiptir.

Zigana Çığ Tüneli ve Zigana ve Kop geçitlerine yapılan sığınak binaları, modern mimarinin Karadeniz'deki ilk örnekleri olarak kabul edilmektedir. Yapılarda, o dönemde oldukça popüler olan Kübizm akımının etkisi açıkça görülmektedir. Bu yapılar, sadece estetik açıdan değil, aynı zamanda fonksiyonel açıdan da oldukça başarılı örnekler olarak değerlendirilmektedir.

Gümüşhane turizminin giriş kapısı olarak da bilinen Zigana Çığ Tüneli, Zigana Dağı, Gümüşkayak tesisleri, Limni Gölü Tabiat Parkı ve Kadırga Yaylası gibi önemli destinasyonlara ulaşımı sağlamaktadır. Son yıllarda risk oluşturduğu gerekçesiyle yıkılması gündeme gelen tünel, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilerek hem tarihi dokusu korunmakta hem de bölge turizmine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Uzun yıllardır şikayet konusu olan Zigana Çığ Tüneli'nde, kolonlarda derin çatlaklar, beton kısımlarda bozulmalar ve demirlerin açığa çıkması gibi sorunlar tespit edilmişti. Bu durum göz önüne alınarak, 2023 yılında ihaleye çıkılan proje kapsamında tünel kontrollü olarak yıkılmış ve aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. Çalışmaların yaklaşık 1,5 ay sonra tamamlanması hedeflenmektedir.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (1)
Yazık 5 ay önce
Yazık günah değil mi bu paraya. Üzerinde orman oluşmuş artık çiğ tehlikesi olmayan yere çiğ tüneli yapmak. Tasarruf bu şekilde olmaz. Karayolları Bölge müdürlüğünün amacı nedir acaba. Devleti batırmak mı. Hesabı sorulsun.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 21 Kasım 2024
İmsak 05:40
Güneş 07:08
Öğle 12:13
İkindi 14:45
Akşam 17:08
Yatsı 18:31