banner333

banner309

Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayanlar 26 Mayıs 2016 Dan Sonra Çalışamayacak

Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayanlar 26 Mayıs 2016 Dan Sonra Çalışamayacak

Güncel 15.02.2016, 22:00 15.02.2016, 22:02
Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayanlar 26 Mayıs 2016 Dan Sonra Çalışamayacak
banner400
 Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; 
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 17. Maddesi üçüncü fıkrasında “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.” hükmüne istinaden tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayınlanan inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayanların, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı uyarısında bulunuldu. 

İlimizde  tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde birçok kişinin çalıştığı, iş kazalarının insan hatasından kaynaklanan bölümünün en aza indirgenebilmesi için belgeli ve nitelikli insan yetiştirilmesi gerektiği, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında 26 Mayıs 2016 tarihinden sonra 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olanların sahip olduğu diploma veya ustalık belgeleri( diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılmaları şartı ile) haricindeki tüm belgelerin geçerliliğini kaybedeceği bildirilmiştir.

Bu gün itibariyle sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından görevlendirildiğini, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için ayrı ayrı idari para cezası uygulanacağı uyarısında da bulunulmuştur.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirilmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dallarının ise, “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı(3. ve 4. seviye), Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı(3. ve 4. seviye), Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi(4. ve 5. seviye), Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı(3., 4. ve 5. seviye), Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Panel kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı” olduğu açıklanmıştır.


Dilek Şehnaz AŞICI
Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:57
Öğle 12:22
İkindi 15:52
Akşam 18:37
Yatsı 19:57