Cam Küre / Cam Küreci

Güncel 30.03.2020, 10:35 30.03.2020, 10:37
Cam Küre / Cam Küreci

Cam Küre / Cam Küreci

Kumlama yöntemlerinden biri olarak kullanılan cam küreler; serbest silika ve kurşun içermeyen camların küre haline getirilmesi ile elde edilmiş küreciklerin kullanılması ile daha verimli sonuçlar elde edilmektedir. Cam malzeme küre şeklinde kullanıldığı için köşeli kum taneciklerine göre daha yumuşak sonuçlar elde etmenizi sağlar. Cam küreler kullanıldığında yapılan kumlama işlemi ile oluşturulan yüzey, kumlama işleminden sonra yapılacak koruma yüzeyi işlemleri için daha ideal yüzeyler elde edilmesini sağlar. Kimyasal hiçbir etkinin yer almadığı cam küre ile kumlama yöntemi sayesinde metal yüzeyler daha parlak ve daha estetik hale getirilebilmektedir. İşlenmiş ve silika bulundurmayan camlardan elde edilmiş olan küreler, sertleştirilme işlemine tabi tutulduğu için kumlama işlemi sırasında zarar görmemektedir. Isı fırınlarında pişirilen ve sertleştirilen cam küreler kumlama işlemi sırasında metal yüzeylere herhangi bir şekilde zarar vermemektedir.

Cam Küre Özellikleri Nelerdir?

l Küre şeklinde bir geometriye sahip olan cam küreler kimyasal içermeyen ve çevre dostu malzemelerden elde edilmiş olan kum tanecikleri olarak kullanılmaktadır.

l Sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığı için kullanım alanı çok geniş olan cam küreler ile yapılan kumlama işlemi sonrasında metal yüzeyinde bir kimyasal kalıntı olmamaktadır.

l Santrifüj çarklı kumlama sistemlerinde kullanılan cam küreler bu sistem ile istenilen basınç değerlerinde kumlama yapılmasına olanak sağlamaktadır.

l Kumlamaya tabi tutulacak olan metalin et kalınlığı fark etmeksizin farklı boyutlarda cam küreler kullanılabilir. Cam küreler maksimum 10 bar basınç ile kullanılabildiği için tüm yüzeylerde estetik görünümler elde edilmesini sağlar, kaynakla birleştirme, kesme veya boyama işlemleri için ideal yüzey alanları oluşmasını sağlamaktadır.

l Kumlama işlemi için kullanılan cam küreler kolay kolay kırılmaz veya zarar görmezler. Bu özellikleri ile hem kullanım ömürleri uzun olur hem de kumlama makinesi için granül veya yedek olarak cam küre tedarik ihtiyacı hissetmezsiniz.

l 260 g/cm ağırlığında olan cam küreler özgül ağırlıkları fazla olduğu için birim nokta başına daha fazla ağırlığa sahiptir. Bu durum kumlama işlemi sırasında yüzey ile temas eden cam kürenin standart malzemelere göre daha etkili olmasını sağlamaktadır.

l Cam kürelerin erime sıcaklıkları çok yüksek olup 730 derece de erimeye başlamaktadır. Kumlama işlemi sırasında ulaşılabilen en yüksek sıcaklık maksimum 160 derece olduğu için kumlama işlemi sırasında cam küre herhangi bir şekilde zarar görmemektedir.

l Paket olarak satılan cam küreler 25 kg lık paketlerde satılmaktadır. Metrik olarak genelde 0 – 50 mm aralığında farklı boyutlarda olan cam küreler bu özellikleri ile metal yüzeylere farklı basınçlar oluşmasını sağlarlar. Özellikle korozyon oluşmuş yüzeylerde farklı basınç etkileri yüzeylerin daha sağlıklı olarak temizlenmesini ve etkili bir kumlama işlemi yapılmasını sağlar.

l Cam küre boyutları maksimum 800 mm olacak şekilde üretilmektedir. Bu ölçüler isteğe bağlı olarak tercih edilen ölçüler olup kumlama yapılacak sektöre ve metal türüne göre karışık boyutlarda kullanılabilir.

l Şeffaf bir görünüme sahip olan cam küreler sertlik bakımından işlendikleri için 6 mohs sertliğine sahiptir.

Cam Küreleri Nerelerde Kullanabilirim?

Kumlama işlemi başta olmak üzere çok sayıda işlem için kullanabileceğiniz cam küre genel olarak yüzey işleme sektörlerinde tercih edilmektedir. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek isteyenlerin tercih ettiği cam küreler cilama işlemlerinde, yüzey estetiği işlemlerinde, kesme için ideal yüzeyler oluşturulmak istenildiğinde, kaynakla birleştirmek istenilen yüzeylerin estetik yüzeyler haline getirilmesi istenildiğinde, yüzey koruma işlemleri için, yüzey işleme ve estetik yüzeyler oluşturulurken kimyasal malzemeler ve maddeler kullanılmak istenilmediğinde kullanılan bir yöntemdir.

Metal yüzeylerin temizliği yapılmak istenildiğinde kullanılan bir yöntem olan cam küre günümüzde genel anlamda temizlik için kullanılırken, yüzeylerin daha zarif ve daha estetik bir şekilde işlenmesi içinde tercih edilen bir yöntemdir. Kumlama yapılması gereken işlemlerin tamamında ve metal işlenmesi istenildiğinde kullanılabilen cam küreler kumlama makinelerinin tamamı için kullanılabilen malzemelerdir. Cam küreler ile yapılan kumlama işlemlerinde et kalınlığı ince olan metallerin zarar görmemesi için genel olarak küçük ölçülere sahip olan cam küreler kullanılmaktadır. İnce metallerin kolay bir şekilde işlenmesi ve yüzey temizliğinin verimli olarak yapılabilmesi için cam küreler sektör genelinde tercih edilebilen bir yöntem olmuştur.

Cam Küre Kumu Avantajları

l Özel olarak sertleştirme işlemine tabi tutulan ve ısı fırınında ısıtılarak dayanım gücü artırılan cam küre yüzey temizliği işlemlerinde temizleyici kum olarak kullanılıp, ince veya kalın metal yüzeylerin yanı sıra kauçuk ve polietilen yüzeylerin temizlenmesinde de kullanılmaktadır. Metal kumlar polietilen ve kauçuk yüzeylere zarar verdiği için tercih edilmemektedir.

l Metal kum tanecikleri belirli şartlar altında kimyasal reaksiyona girerek yüzeye zarar verirken cam küreler her hangi bir reaksiyona girmediği için kumlama yapılan yüzeylere zarar vermemektedir. Bu özelliği ile kumlama sektöründe yaygın olarak tercih edilmektedir.

l Kimyasal reaksiyona girmeyen ve sağlık açısından herhangi bir risk barındırmayan cam küre insan sağlığı ve çevre sağlığı açısından sağlıklı ve güvenilir kumlama kumudur.

l Çok amaçlı kum olarak kullanılan cam küreler pas sökme, boya öncesi yüzey oluşturma, yüzey cilalama işlemi için gözenekler oluşturulması, yüzey pürüzlendirme işlemi, kaynak öncesi temizlik, kesme için temiz yüzeyler elde edilmesi gibi çok farklı amaçlar için kullanılabilir.

l Santrifüj çarklı ve basınçlı kumlama sitemleri için ideal bir malzeme olan cam küreler tüm kumlama işlemleri için 0 – 800 mm ölçülerinde üretilebilir. Bu ölçüleri karışık olarak kullanabileceğiniz gibi tek bir ölçü olarak da tercih edebilir ve kullanabilirsiniz.

l Kurşun içermediği için insan sağlığına zararı olmayan, sertliği yüksek olduğu için işlem sırasında kırılmayan ve kumlama işleminde çok uzun süreler kullanılabilen cam küreler oldukça ekonomik fiyatlara satılmaktadır.

l Tüm yüzeylere uygulayabileceğiniz cam küre sayesinde temizlik yapmak istediğiniz yüzeylerde beklentinizin üzerinde bir görünüm elde edebiliyorsunuz.

Cam Kürelerin Teknik Analizleri

Profesyonel laboratuvarlar tarafından yapılan cam küre teknik analizleri sonucunda dioksit oranının yüzde 70 – 75 arasında olduğu görülmüştür. Cam kürelerde yer alan sodyum oksit oranı yüzde 12 – 15 arasında olup kalsiyum oksit ise yüzde 7 – 12 aralığındadır. Potasyum oksit yüzde 1.5, magnezyum ise yüzde 5 oranındadır. Cam kürelerin tane boyutlarından farklı adetlerde seçilerek yapılan laboratuvar analizlerinden elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda cam kürelerin insan sağlığına bir zararı olmadığı kanıtlanmıştır. Uygulama sırasında herhangi bir malzeme ile kimyasal reaksiyona girmesini sağlayacak değerlere sahip olmayan cam küreler metal yüzeyinde kimyasal reaksiyonlar nedeni ile oluşacak yüzey bozulmaları veya kaynak oluşması gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmanızı da önler. Bu açıdan size avantaj sağlayan cam küre kullanım ömrü uzun olan, tüm malzemeler için kullanılabilen, farklı tanecik boyutları ile özel işlemler içi tercih edilebilen özelliklere sahiptir. Çevre dostu olması ve çevreye herhangi bir zarar vermemesinin yanında içeriğinde sağlığa zararlı kimyasalların yer almıyor olması da cam kürenin sağlamış olduğu avantajlar arasındadır. Kumlama işleminde sağlıklı, avantajlı bir şekilde metal yüzeyler işlemek istediğinizde kullanabileceğiniz cam küreler özel teknikler ile üretilen ve özel olarak şekil verilip ısıl işlem ile sertleştirilen malzemelerdir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30