Vali Baruş’tan İdareciler Gününde idarecilere 5 önemli tavsiye
Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, 10 Ocak İdareciler Günü nedeniyle kentte görev yapan mülki idare amirleriyle bir araya geldi. Vali Baruş, yaptığı konuşmada idarecilere iyi bir lider olmaları için 5 önemli tavsiyede bulundu.
Mülki İdare Amirliği mesleğinin önemini hatırlatmak açısından kutlanan 10 Ocak İdareciler Gününde Gümüşhane’de görev yapan mülki idare amirleri Vali Aydın Baruş’un davetinde bir araya geldi.
Vali Yardımcıları ve İlçe Kaymakamlarının katılımıyla tarihi Süleymaniye Mahallesindeki Zeki Kadirbeyoğlu Konağında düzenlenen programda konuşan Vali Baruş, mülki idare amirlerinin devletin sahadaki temsilcileri olduğunu belirterek, “Bu meslekte iyi bir yönetici olmanın yanında iyi bir lider olmak da büyük önem taşıyor. Bu görev, sorumluluk ve özveriyle yapılması gereken kutsal bir görevdir” dedi.
Konuşmasında hafta içi İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Valililer Buluşması programına katıldığını hatırlatan Vali Baruş, “Toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımızın misafiri olduk. Orada Sayın Cumhurbaşkanımız değişik alanlarda yılın idarecisi seçilen kaymakamlarımıza, vali yardımcılarımıza ödüllerini takdim etti. Biz de gerçekten gurur duyduk. Orada örnek olacak mahiyette idarecilik sergileyen, milletimize hizmet etmek için üretken olan ve vatandaşlarımızın daha iyi devlet hizmetlerinden istifade etmesi için üstün gayret ortaya koyan arkadaşlarımızın bu ödüle layık görünmesini gururla izledik. Sizlere de tavsiyem bu ödüle layık olmak için çok çalışın arkadaşlar. Yani bu çok gurur verici bir şey. Bu her idarecinin idealinde olması gereken bir duygu olması gerek diye düşünüyorum” dedi.
“Yöneticilik yetmiyor iyi bir lider olmanız gerekiyor”
Mülki İdare Amirlerinin görev yaptıkları yerlerde devletin en üst yöneticileri olduğunu kaydeden Vali Baruş, “Bu tabii bir yöneticilik yeteneği gerektiriyor. Siz bu yeteneğe sahip olduğunuz için bu mesleğe alındınız. Yönetici olmak bir ölçüde daha kolay. Size mevzuatta verilen yetkileri kullanarak, mahiyetiniz altında çalışan insanları koordine ederek, onların yapmış olduğu işleri denetleyerek başarılı bir yönetici olabilirsiniz. Ama mülki idare amirlerinden beklenen bu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman ifade ediyor. Mülki idare amirleri farklı yöneticiler olmak durumunda. Bu da liderliği gerektiriyor. Yani bir yöneticilik sıfatınız var ama ileride memlekete daha iyi hizmet etmek istiyorsanız, mesleğinizde ilerlemek istiyorsanız, ileride mesleğinizin en üst basamaklarına tırmanmak istiyorsanız iyi bir lider olmanız gerekiyor” diye konuştu.
“Lider olmak her meseleye bir ölçüde vakıf olmayı gerektiriyor”
Liderliğin bazı temel özellikleri olduğunu hatırlatarak idarecilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Vali Baruş, “Lider olmak her meseleye bir ölçüde vakıf olmayı gerektiriyor, bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Onun için iyi bir okuma alışkanlığınız olması gerekiyor gerek internetten gerek yazılı kaynaklardan. Mesleğinizle ilgili konuları araştırıcı olun. Kendinizi bilgi olarak ne kadar çok geliştirirseniz yanılma payınız o kadar az olur” ifadelerini kullandı.
“Liderlik, kuşatıcılık ve hoşgörü sahibi olmak gerekir”
Liderin kuşatıcı da olması gerektiğini vurgulayan Vali Baruş, “Lider herkes gibi davranmayan bir kişi olmalı. Herkesi bir masa etrafında toplayabilen ve onların düşüncelerini serbest olarak alabilen bir yeteneğe sahip olmalı. Bu anlamda da sizlerden ilçelerinizde, ilimizde bu sıfatın gerektirdiği kuşatışlığa sahip olmanızı istiyoruz. Çünkü devleti temsil ediyorsunuz. Devlet ne demektir? Her şeyi kuşatan demektir, her şeyi kucaklayan demektir. Ve devletin otoriter yüzü olduğu kadar aynı zamanda da merhamet elini gösteren demektir. O nedenle liderlik, hoşgörü sahibi olmak gerekir. Bunu hiç unutmayın. Biz kendi duygularımızla hareket ederek, kendi hislerimizle harekete geçerek insanlar üzerindeki otoritemizi ispatlama peşinde olan insanlar olmamalıyız. Biz otoritemizi sevgiye dayalı olarak, bilgiye dayalı olarak ve insanları birleştirici olmaya dayanarak kurmalıyız ki otoritenin temeli sağlam olsun ve işler yolunda gitsin” dedi.
“Yenilik içinde olun”
Kaymakam ve Vali Yardımcılarından hep yenilik içinde olmaya gayret etmelerini isteyen Vali Baruş, “Böyle gelmiş böyle giderle olmaz liderlik. Hep yeni bir şeyler nasıl yapabilirim? Daha iyi nasıl getirebilirim? Görev yaptığım yerde, görev yaptığım alanlarda bu hizmetleri daha iyi hale nasıl getirebilirim? Bunun endişesi içerisinde olmamız lazım” diye konuştu.
“Geliştirici olun”
Liderlerin aynı zamanda geliştirici olması gerektiğini, proje üretici olması gerektiğinin altını çizen Vali Baruş, “Proje üretmeyen, yönettiği ilçenin üzerinde kafa yormayan, oradaki meselelere kafa yormayan bir idareci başarılı olamaz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ödül alanların hepsi üretken, proje üreten arkadaşlarımızdı. Belli bir konuda yoğunlaşabilirsiniz. Her konuda insanın kendini vermesi, belki başarıyı yakalaması mümkün olmayabilir ama belli konularda özellikle üzerine eğilin ve bu konuda hem okuyun, araştırın hem de o alanda ilçenize, ilimize nasıl daha iyi hizmetler götürebiliriz noktasında çok büyük olmasına gerek yok küçük de olsa projeler üretin, getirin biz destek olalım. Elinizde her zaman projeleriniz olsun. Çünkü destek almak için, başka kaynaklardan desteklenmek için elinde projesi hazır olan idareciler başarılı olur. Bundan emin olun” ifadelerini kullandı.
“Meselelere olumlu yaklaşan, toparlayıcı insanlar olun”
Liderliğin bir diğer önemli özelliğinin de iyi iletişim kurması olduğunu ifade eden Vali Baruş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Görev yaptığınız yerde mutlaka meselelere olumlu yaklaşan, toparlayıcı insanlar olun. Sorun çıkaran insan olmayın, sorun çıkaran yönetici olmayın. Sorun sizden kaynaklanmasın. Siz hep toparlayıcı olmak zorundasınız. Çünkü devletin oradaki en üst temsilcisi olmanız münasebetiyle devletin o kuşatıcı özelliğini de düşünerek toplumu bir araya getirici, uzlaştırıcı bir özelliğe sahip olmanız lazım ki orada işler yolunda yürüsün ve güzel hizmetler gerçekleşsin. Daima meselelere olumsuz bakan, hep eleştirel yönden bakan kişilerden iyi lider olmaz, iyi idareci de olmaz. Onun için sizlerden beklentimiz bu iletişim kanallarını düzgün tutun. Hem vatandaşla olan iletişim kanallarınızı, onlara karşı olan yaklaşımınızda mütevazı olmayı göz önünde tutun hem de birlikte çalıştığınız personele karşı olan davranışlarınızda bu özelliğinizi ön plana çıkarın ki iyi bir hava yakalayabilesiniz. Hep olumsuz durumlarla personele yaklaşan, vatandaşa yaklaşan bir idarecinin orada toparlayıcı olması, liderlik yapması mümkün değil.”
“Bulunduğunuz yerler sizler için birer fırsat”
Gümüşhane’de görev yapan mülki idare amirlerinin gelecekte en üst düzeyde yönetici olmaya aday insanlar olduğunu dile getiren Vali Baruş, “Bunu hiçbir zaman unutmayın. Eğer geleceğe ilişkin böyle bir beklentiniz, hayaliniz yoksa durumu idare eden bir yönetici olursunuz ve diğer meslektaşlarınızla birlikte aynı kademeden, aynı dereceden emekli olursunuz. Sizdeki farklılığı sizin üzerinizdeki insanların görmesi gerekiyor. Bu farklılığı hissettiremezseniz kimse “Ya bu zaten kaymakamdı, bunu Vali yapalım” demez. Bunun otomatik bir mekanizması yok. Bunu hissettirmek, göstermek için de çabalamanız gerekiyor, çalışmanız gerekiyor. Bulunduğunuz yerler sizler için birer fırsat. Yani her ilçede bir farklılık ortaya koyabilirseniz bu mutlaka önünüze sizi ödüllendiren bir mekanizma ile gelecektir bunu unutmayın. Üst yöneticiler her zaman birlikte çalışacağı, üretken olan, yenilik getiren ve aynı zamanda dürüst olan insanları tercih ederler. Yani idareciliğin, mülki idare amirliğinin bir özelliği de o olması gerekir” dedi.
“Mütevazi olacaksınız, anlayışlı olacaksınız, empati kuracaksınız”
Vali Baruş, sözlerini şöyle tamamladı: “Hem kendinize karşı dürüst olacaksınız, hem topluma, insanlara karşı dürüst olacaksınız, samimi davranacaksınız ki onlar da sizi sevsin ve yüceltsinler. Bu sevgiyi ortaya koymaları için de mütevazi olacaksınız, insanlara karşı yaklaşımınızda anlayışlı olacaksınız, empati kuracaksınız. Köyden gelen bir vatandaş, bir derdini anlatmaya çalışan bir insan, 10 tane kapı aşındırmış bir insan ne durumda? Bunu hissedebilin içinizde. Çaresiz kalmış bir insan, nereye gideceğini şaşırmış, yardım eli uzatılması bekleyen bir insan ne durumda? Bunu hissedip yerinde olmaya çalışmak lazım. İnşallah bundan sonraki yöneticilik, idarecilik süreciniz bu anlayışla devam eder. İdareciler gününüz kutlu olsun. Allah nice günlere ulaşmayı ve bu meslekte başarılı olup arkasından güzel söylenen ve sitayişle anılan insanlardan olmayı bizlere nasip eylesin diyorum.”
İmsak | 06:06 | ||
Güneş | 07:37 | ||
Öğle | 12:28 | ||
İkindi | 14:48 | ||
Akşam | 17:09 | ||
Yatsı | 18:35 |