banner333

banner309

Mera ve Yaylalardaki Kaçak Yapılaşmayla Etkin Mücadele Masaya Yatırıldı

Gümüşhane’nin mera ve yaylalarında görülen kaçak yapılaşmayla etkin mücadele konusunda alınacak önlemler ve atılacak adımlar, Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırıldı.

Gümüşhane 11.10.2017, 08:49
Mera ve Yaylalardaki Kaçak Yapılaşmayla Etkin Mücadele Masaya Yatırıldı
banner400

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcıları Aytaç Akgül ve Ali Arıkan, Kelkit Kürtün Kaymakamı Ekrem Çeçen, Torul Kaymakamı Mustafa Karali, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cemil Bayram, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürleri, ilgili kurum temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.

Yeni kaçak yapılaşmayı önlemek ve daha önceden yapılmış olan kaçak yapılar konusunda, gerek mevcut kanunlar çerçevesinde atılması gereken adımlar gerekse de gerçekleştirilmesi gereken yasal düzenlemeler hakkında görüş alışverişinde bulunulan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin 320 köyü ve 440 yaylası olduğunu kaydeden Sayın Valimiz, “Karadeniz Bölgesi’nde en fazla yaylaya sahip olan il Gümüşhane, ilçe de Kürtün. Ancak bu yaylalarımız Gümüşhaneli vatandaşlarımızdan ziyade, önceden beri komşu vilayetlerdeki vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Yoğun bir yapılaşma var. Biz bu yapılaşmayla da mücadele etmek durumundayız. Yani mera vasfındaki bu kaçak yapılaşmayı önlemek görevimiz. Buna mukabil yıkımla ilgili olarak da yaklaşık 6 bin civarında kaçak yapı statüsünde yer var. Dolayısıyla bunların yıkım işlemleri başlı başına bir problem. Alınan kararların uygulanabilir kararlar olması çok önemli. Tıpkı orman arazilerine yapılmış konutların satışında olduğu gibi muhtemelen yaylalardaki yapılaşmayla ilgili olarak da böyle bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var. Kanuni bir düzenleme gerekiyor bizim kanaatimize göre ama kanuni düzenleme yapılana kadar da bu yapılaşmayı önlemek devlet olarak bizim görevimiz.” dedi.

Kendisinin de bu bölgenin insanı olduğunu hatırlatan Sayın Valimiz, “Bizim de bir yaylamız var. Giresun Bulancak’ta Yürük Yaylası diye. 20-30 tane köyü geçerek gidiyorsunuz obaya. Her ne kadar mera da olsa hala yüzlerce yıldır kim nereyi kullandıysa orayı sahipleniyor. Herkes kendi dedesinden kalma yerlere bir şeyler yapıyor. Dolayısıyla böyle bir sahiplenme, böyle bir geleneksel kabulleniş var. Gelin görün ki oralarda yaşayan insanlar bazı kamu görevlileri bunun satışını yapıyor. Bazı şahıslar buraları satıyor. Bir takım tedbirler olması lazım.” şeklinde konuştu.

Merada tapulu arazi olmayan yerde ev yapılmayacağını ustanın da işçinin de bildiğini vurgulayan Sayın Valimiz, “Onlara da cezai tedbir uygulamak lazım. İmarlı olmayan yerlerde yapılaşmaya sebebiyet veren o çalışanı bile cezalandıracak tedbirler almak lazım. Sadece jandarmayı orada tutmakla olmaz. Burada kaymakam arkadaşlarımız, belediye başkanlarımız, muhtarlarımız da duyarlı olacak ve kolluk kuvvetine yardımcı olacak. Sonra da iş yıkma meselesine geldiğinde de kimse bize bir şey söylemeyecek. Yaylalara insanlar eskiden hayvancılık yapmak için gidiyordu ve geçimini sağlıyordu. Şimdi tamamen keyfe keder gidiyor. Halbuki 2-3 kuşak sonra hiç kimse gelmeyecek oraya. Bunun yerine Güvende, Kazıkbeli, Erikbeli, Kadırga gibi yerlerde kamunun vereceği izinle butik otel tarzı yerler yapılsa, insanlar oraya gitse daha iyi olur. Bu konuyla ilgili mutlaka bir kanuni düzenleme gerekiyor. İnşallah bizde bu çarpık yapılaşmayı, bu kuralsız ve hesapsız yapılaşmayı önleyebiliriz.” diye konuştu.

Sayın Valimizin konuşmasının ardından bir sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise; Gümüşhane genelinde 440 adet yayla ve mera alanında tespit edilen kaçak yapı sayısının 6 bin 115 adet olduğunu belirterek, 01.01.2017 tarihinden sonra yapımına başlandığı tespit edilen kaçak yapı sayısının 306 adet olduğunu ve her geçen gün de bu sayının artmakta olduğunu kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen’in mera ve yaylalardaki kaçak yapılaşmayla ilgili sunumunu sonrası toplantı karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla devam ederken, toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Sayın Valimiz, “Bundan sonra yaylalardaki yapılaşmayı önleyeceğiz. Bunu önlemek bizim görevimiz. Yaptırmayacağız. Bundan sonra yaylalarda yeni bir yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Yaklaşık 6 bin küsur yapı var. Bunların hepsini yıkmak uygulanabilir mi bu tartışılır. Ayrı bir maliyettir. Ama bundan sonraki yapılaşmayı önlemek bizim elimizde. Kaymakam arkadaşlarımız, jandarmamız, belediyelerimiz, muhtarlarımız, İl Özel İdaremiz bu alana yoğunlaşacak. Onun haricinde yapılmış eski yapılarla ilgili olarak da bir mevzuata gidilmesi lazım. Tıpkı 2B arazilerinde olduğu gibi. Bu tür yapılaşmaları engelleyecek her türlü tedbiri alacağız.” dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Kasım 2024
İmsak 05:43
Güneş 07:12
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:29