banner333

banner309

Karaca ve İkisu mağaraları yok olacak

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, çimento fabrikasının Karaca ve İkisu Mağaralarının bulunduğu bölgede taş ocağı için akla, mantığa ve bilimselliğe aykırı olan yeni bir ÇED dosyası ile başvuruda bulunduğunu söyledi.

Gümüşhane 05.08.2016, 08:47 05.08.2016, 08:48
Karaca ve İkisu mağaraları yok olacak
banner400

Oral, yaptığı açıklamada aynı firmanın İkisu köyünde yapmayı planladığı taş ocağıyla ilgili 5 Nisan 2015 tarihinde kamuoyunu bilgilendirdikleri ve o tarihlerde konunun şehirde hem halk hem de kamu kurumları nezdinde gündemde tutulması ve tepki gösterilmesi sonucu ÇED sürecinin olumsuz sonuçlandığını hatırlattı.

“KARACA VE İKİSU MAĞARALARI YOK OLACAK”

Yaşanan bu süreçten 15 ay sonra ilgili çimento fabrikasının yapptığı bir takım proje değişiklikleri sonucu akla, mantığa ve bilimselliğe aykırı olan yeni bir ÇED dosyası ile ilgili kurum olan Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunduğunu hatırlatan Oral, “Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başvuru sonrası ÇED gereklidir kararı vermiş olup ÇED yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince 23.08.2016 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlenecektir. Sit alanı olan Karaca ve İkisu Mağaralarının ana kayasını patlayıcı kullanmak sureti ile kırmak ve parçalamak her iki mağaranın yok olması anlamına gelecektir. Önceki tarihli ÇED dosyasında taş ocağının Karaca Mağarası giriş ağzına uzaklığı 2000 metre iken yeni ÇED dosyasında bu mesafe 1200 metreye düşürülmüş, Önceki ÇED dosyasında İkisu mağarasının kenarında bulunan taş ocağı yeni raporda ikisu mağarasını çepeçevre sarmış ve mağaraya yer yer 20 ila 50 metre mesafede yaklaşmıştır. Planlanan taş ocağı alanı Karaca Mağarasının ana kayasını oluşturan formda bulunmaktadır. ÇED dosyasında taş ocağının köylere, evlere ve karayoluna olan mesafeleri yazılmış iken Gümüşhane’nin turizm devi Karaca Mağarasına olan mesafeden söz edilmemiştir. Çünkü milyonlarca yıllık oluşuma sahip Karaca Mağarasının adının böyle bir proje dosyasında anılması bile firmanın birçok olumsuzlukla karşılanmasına neden olacaktır” dedi.

ÇED TOPLANTISI 23 AĞUSTOS’TA

Planlanan taş ocağı alanının yaklaşık 500 ila 1000 metre mesafesinde pestil köme üretim ve satış reyonları ile turizm ve konaklama tesisleri bulunduğunu, taş ocağının faaliyete geçmesi durumunda bu tesislerin oluşacak toz sonucu işlevini yitireceğini ve büyük zararlarla karşılaşacağını dile getiren Oral, “Çimento fabrikasının Gümüşhane Kale köyünde yüzlerce yıllık kültürel değere sahip Doyduk Mağarasında, Gümüşhane ili Tamzı Köyü sınırları içerisinde bulunan Kırcaova Sit Alanında yapmış olduğu katliama İkisu da, Cebeli de ve Harmancık ta izin vermeyeceğimizin bilinmesini isteriz. İlgili Çimento Firmasının Gümüşhane’nin doğa savunucularının iş başında olduğunu özellikle gözden kaçırmaması gerektiğini de özellikle belirtmek isterim. Bu ÇED sürecinde 23.08.2016 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenlenecek ve kurum görüşleri alınacaktır. Öncelikle Gümüşhane Kültür Ve Turizm Müdürlüğümüzün bu durumu direk ret etmesi çok anlamlı olacaktır. Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün bu ve bunun gibi saçmalıklarla dolu projeleri bu zemine taşımadan geri çevirmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“DIŞARDAN BAKANLARIN TAŞ OLARAK GÖRDÜĞÜ GÜMÜŞHANE’MİZİN BİZİM GÖZÜMÜZDEKİ DEĞERİNİ ANCAK BİZLER BİLİRİZ”

Gümüşhanelilerden ve şehirde yaşayan herkesten 23 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak olan halkın katılımı toplantısının yerini ve zamanını takip ederek bu toplantıya katılmaları ve tepkilerini koymalarını isteyen Oral, şunları söyledi: “Dışardan bakanların taş olarak gördüğü Gümüşhane’mizin bizim gözümüzdeki değerini ancak bizler biliriz. Gümüşhane artık yapılan madencilik faaliyetlerinin çevresel etkilerini taşıyamaz duruma gelmiş olup bu vahim durumdan tez zamanda kurtulması en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

Yorumlar (0)
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 15 Ocak 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35