banner333

banner309

Kale; “Günde En Az 60 Dakika Fiziksel Aktivite Yapılmalı”

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, 6 Ekim Dünya Yürüyüş Gününe ilişkin sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.

Gümüşhane 05.10.2024, 19:30
Kale; “Günde En Az 60 Dakika Fiziksel Aktivite Yapılmalı”
banner400


Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Esra Kale, 6 Ekim Dünya Yürüyüş Gününe ilişkin  sağlıklı yaşam ve fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.

Dünyada her yıl 6 Ekimde sağlıklı yaşam temelli kutlanan Dünya Yürüyüş Gününe ilişkin bilgilendirmeden bulunan Dyt. Esra Kale, “Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır” diyerek sağlıklı yaşam ve sporun önemini vurguladı.

“Sağlığı korumak için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir”

‘Günlük yaşam içerisinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcanmasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır’ ifadeleri ile konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Dyt. Kale, “Bu kapsamda oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven inip çıkmak, yemek yemek gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve sporda fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivitenin bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık açısından önemi büyüktür. Bireyleri birçok hastalıktan korur ve çeşitli hastalıkların tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Sağlığı korumak için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir. Ancak bireyler yoğunluk, zaman yetersizliği ve artan iş temposu gibi sebeplerden ötürü hareketsiz yaşam sürdürebilmektedir.

Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen fiziksel aktivitedir. Yürüyüş yapmak özellikle obeziteye ve kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Bunu şu şekilde tanımlayabiliriz; yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerinden birisidir. Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemizde yürüyüş önemlidir” dedi.

Daha Fazla Yürümek için Öneriler;

-Yürüyün (konuşarak, müzik dinleyerek).

-Merdivenleri tercih edin.

-Varsa köpeğinizi yürütün.

-Arkadaşlarınızla birlikte yürüyün veya kendinize biraz zaman ayırın.

-Öğle yemeği molasında yürüyün.

-Aracınızı gideceğiniz yerden daha uzağa park edin.

-Toplu taşım araçları kullanıyorsanız bir veya iki durak erken inin ve yolun geri kalanını yürüyün.

-Akşam yemeğinden sonra TV karşısında oturmak yerine ailenizle yürüyüşe çıkın.

-Günlük işlerinizi kendiniz yapın.

-Bir adımsayar ile adımlarınızı sayın.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:17
Öğle 12:15
İkindi 15:28
Akşam 18:04
Yatsı 19:22