GÜSİAD Gümüşhane'nin Kalkınması İçin Güç Birliği Çağrısı Yaptı
Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD), Gümüşhane'nin kalkınması için iş dünyası, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının güç birliği yapması gerektiğini vurguladı.
Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği(GÜSİAD) Gümüşhane Basını ile kahvaltı programında bir araya geldi. Sema Doğan Parkında düzenlenen toplantıya GÜSİAD Genel Başkanı Dr. Yüksel Yalçın, Onursal Başkan Prof. Dr. Kenan Aydın, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, GÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Şube Başkanları ve gazeteciler katıldı.
Kahvaltı programının ardından konuşan GÜSİAD Gümüşhane Şube Yönetim Kurulu Başkanı A. Murat Akçay şubelerinin 2001 yılında Gökhan Kömürcüoğlu başkanlığında 12 kurucu üyeyle kurulduğunu hatırlatarak o günden bu güne çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Kuruluş aşamasında 19 kişi ile başlayan çalışmaların bu gün itibari ile 50 kişiye ulaştığını dile getiren Akçay, “Bu süreçte Gümüşhane’nin birçok sorununu dile getirmeye çalıştık. İlgili yerlere bu sorunların çözümü için görüşmeler yaptık. Elbette biz kamu kurumu değiliz. Arkadaşlarımızdan aldığımız güven ve destek ile en iyi şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
GÜSİAD Genel Başkanı Dr. Yüksel Yalçın ise GÜSİAD olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek Gümüşhane’nin gelişimine nasıl katkı sağlayabiliriz misyonuyla hareket ettiklerini söyledi.
"Fiziksel Zorluklar Ortadan Kalktı"
Gümüşhane ile diğer iller arasında endüstriyel gelişme, ticari boyut noktasında istenilen yerde olmadığına vurgu yapan Başkan Yüksel Yalçın, “Bu yönde faaliyet sürdüren üyelerimizin kurumsal gelişimlerine, yetkinliklerine katkı sunmak gayretindeyiz. Özellikle dijital gelişimle birlikte iş dünyasının pazarlama alanı daha kolay hale geldi. Fiziksel zorluklar ortadan kalktı. Dijital dönüşüm ile birlikte üretici ve müşteri çok daha kolay bir şekilde buluşabiliyor. Bu nedenle birbirimizin tamamlayıcısı olmak durumundayız. İş birliği yapma becerimizi artırmalıyız. Bu yönde şubelerimiz aracılığıyla iş becerilerimizi nasıl artırabiliriz noktasında fikir jimnastikleri yapıp birbirimize katkı sağlamak için hareket ediyoruz” diye konuştu.
" Eğitim Satan Bir Üniversite Olmalıyız"
Gümüşhane’nin başta turizm, tarım-hayvancılık ve eğitim alanlarında gelişme kapasitesi olduğunu belirterek, “Gümüşhane Üniversitesi el birliği ile eğitim satan bir üniversite haline getirmek durumundayız. Gümüşhane’de OSB içerisinde ve dışında faaliyet gösteren firmalarımız var. Bu açılardan bakıldığında bir iş dünyası kümelenmesi olan GÜSİAD’ın ana hatları birbirini tamamlayan bir yapı oluşturmak” şeklinde konuştu.
“Gençlerimizi Özel Sektöre Hazırlamalıyız”
Gümüşhane’ye duygusal bir bağlılık içerisinde olduklarına işaret eden Yalçın, “Gümüşhane dışında iş yapan, ekonomik durumu iyi hemşehrilerimizin Gümüşhane’ye yapacağı yatırımları teşvik etmek suretiyle, yine burada faaliyetlerini sürdüren firmalarımız ile temas kurmaları çok önemli. Bu arkadaşlarımızın ve sonraki nesillerinin memleketlerine sahip çıkarmak noktası hassas bir konu. Zira biz endüstriyel aklımızı sanayi, turizm, tarım, eğitim gibi sektörlerimizi güçlendirirsek sonraki nesillerimizi kamu amaçlı iş arayışlarının önüne geçmiş oluruz. Batıda gençler yüzde 80 özel sektör, yüzde 10 girişimci, yüzde 10 kamuda istihdam ederken bizde tam tersi Yüzde 80 kamuda istihdam ediyor. Çok özel yetenekleri olan gençlerimiz bu sebeple hizmet sektöründe güvenlik görevlisi gibi sektörlerde kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.
“İki Sempozyum Yapacağız”
Gümüşhane’nin varlık içerisinde yokluk çektiğini kaydeden Yalçın, “Potansiyelimizi iyi yönetemiyoruz. Güç birliği arayışında olmalıyız. İşimizi nasıl büyütebiliriz, çevremizdeki hemşehrilerimiz ile bağı nasıl geliştirebiliriz vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda zaman zaman toplantılar yapıyoruz. Önümüzde ki süreçte bu arayış nedeniyle yıl içerisinde iki ayrı sempozyum yapmak istiyoruz. Bu sempozyumlarımızda birini Gümüşhane’de diğerini de İstanbul’da planlıyoruz. Burada Vali Bey ve Gümüşhane Belediyesi ile görüştük. Komşu illerimizin de dahil olacağı bir sempozyum yapacağız. Ekim ayı olarak öngörmekle beraber paydaşlarımızın takvimine göre tarih belirlenecek” dedi.
“Siyaset Dışında Kaldık”
Toplantıda konuşan GÜSİAD Onursal Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydın ise derneğin ilk kuruluşunun 1996 yılında olduğunu hatırlatarak, “Neredeyse 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Kuruluş amacı Gümüşhane ekonomisinin kalkınmasına, dolayısıyla da ülkemizin kalkınmasına katkı sunmaktı. Bu çerçevede örgütlenmesini yaptı. Kuruluş ilkemiz siyasi bir düşünce üzerinden hareket etmemekti. Bu şekilde sürdürüyoruz. Kuruluşta bütün partileri davet etmiştik. Hepsiyle birlikte kurduk ve şiar olarak siyasetin dışında kalmayı tercih ettik. Hiçbir partiyle organik veya inorganik bağımız olmadı” diye konuştu.
“Fiziki Şartlar Bizi Bacasız Sanayiye Yöneltti”
İlk Genel Başkanın Aydın Doğan olduğuna işaret eden Kenan Aydın, “Yaptığımız girişimlerde istediğimiz sanayi yatırımlarını fiziki şartlar nedeniyle gerçekleştiremediğimizden bacasız sanayiye yöneldik. Eğitim noktasında girişimler yaparak 2004 yılından itibaren 300 ila 700 arasında değişen öğrencilerimize burs verdik. Gümüşhane’de üniversite açılması için çaba gösterdik. Üniversitemizin kuruluşu aşamasında iş adamlarımız fiziki yapılanmada destek verdiler. Yurt yaptılar, okul yaptılar, derslik yaptılar. Bu desteklerin yanı sıra yapılan yatırımlar ile birlikte üniversitemiz Türkiye’de ki 200’ü aşkın üniversitelerin Yüzde 90’ından daha iyi hale getirildi. Bundan sonra yapılması gereken bilimsel açıdan gelişmesi için çalışmak. Bu konuda üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Kamuoyu Oluşturma Becerisini Kaybettik”
Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü’de “GÜSİAD’ın sağladığı olanaklar bir tarafa maalesef beraberlik duygusunu, ortak akılı ve kamuoyu oluşturma becerisini kaybettik. Konu Gümüşhane olduğunda herkesin birleştiği bir konuyu hatırlamıyorum. GÜSİADS bizim gözbebeğimiz ancak bu birlikteliği harekete geçirmek lazım. Yapılacak olan sempozyumun bu anlamdaki bir eksikliği gidereceğini düşünüyorum. Mesele Gümüşhane ise herkes kendi işini bırakıp birleştiği ortamı özledik. Gümüşhane’de bir uyuşukluk var. Bu uyuşukluğun giderilmesi için GÜSİAD’ın lokomotif olmasını istiyoruz” dedi.
“Birbirimizi Desteklemeliyiz”
GTSO Başkanı İsmail Akçay’da yaptığı konuşmada Gümüşhanelilerin birbirine daha çok sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, “Birbirimizi yeterince desteklediğimizi söyleyemeyiz. Derneklerimize sahip çıkmalıyız. Gönüllülük esasına dayalı olarak bir araya gelenlere destek vermeliyiz. Lakin bu noktada istenilen seviyede değiliz” diye kjonuştu.
Toplantı daha sonra katılımcıların değerlendirmeleri ile devam etti. Programın sonunda GÜSİAD tarafından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü’ye plaket takdim edilirken, toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.
İmsak | 05:40 | ||
Güneş | 07:08 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:45 | ||
Akşam | 17:08 | ||
Yatsı | 18:31 |