banner333

banner309

Gümüşhane’nin Yöresel Lezzetlerini Davinci Gourmet’te Sergileyecek

Gümüşhane’nin yöresel tatlarını kahveyle buluşturan Temel Yorgun, Davinci Gourmet’te Gümüşhane’nin kültürel zenginliklerini dünya ile paylaşmaya hazırlanıyor

Gümüşhane 22.08.2024, 09:56
Gümüşhane’nin Yöresel Lezzetlerini Davinci Gourmet’te Sergileyecek
banner400

Kahve kültürünü ve deneyimini zenginleştiren DaVinci Gourmet bu yıl, baristaların yeteneklerini ve tutkularını ortaya çıkarmak amacıyla “Kahvenin birleştirici gücü” mottosuyla dünya genelinde 20 ülkede düzenlenen prestijli bir yarışma olan DaVinci Gourmet Barista Craft Şampiyonası 2024’ün Türkiye ayağını 22 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Yarışmanın ön elemesine içinde dut pekmezi ve pikan cevizi olan Gümüşhane coğrafyasının eski isimlerinden olan ‘Haldia’ adını verdiği bir kahve ile katılan Kırıntı cafe işletme müdürü Temel Yorgun, Kahvenin içerisinde kullandığı malzemelerin bütününün aslında pestil herlesi tadı ile neredeyse aynı aromaya sahip olduğunu ve bu yöresel tadın kendisini ön elemede rakiplerinden ayıran en önemli unsur olduğunu söyledi.
Aslen Trabzonlu, yaklaşık 13 yıldır Gümüşhane’de yaşayan ve baristalık yaparak sanatını geliştiren Yorgun, “Üniversite döneminde baristalık yaptım. Üniversiteyi bitirdikten sonra kısa bir süre grafik tasarım alanında işler yaptım. Fakat bu alanda yeterli enerji, heyecan ve motivasyon bulamadığım için tekrar Gümüşhane’ye döndüm ve yaklaşık 10 yıldır Gümüşhane’de barista olarak çalışmaktayım. İlk zamanlarda sadece geçimimi sağlamak için başladığım bu meslek zamanla benim bir sanatım haline dönüştü” diye konuştu.

“Gümüşhane’den Bir şeyler Katmak En Önemli Misyonlarım Arasında”
Gümüşhane’ye katkıda bulunmayı ve yöresel tatlarına olan derin ilgisini içeceklerinde aromalarla birleştirdiğini belirten Yorgun, “Uzun zamandır yaptığım bu meslekte Gümüşhane’ye bir şeyler katmak en önemli misyonlarım arasında yer aldı. Gümüşhane tarihi bakımından çok güzel yöresel tatlara ev sahibi yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Bende Gümüşhane’nin yöresel tatlarına kahvelerimde ve hazırladığım içeceklerde sık sık yer vermeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu Yöresel Tat Beni Ön Elemede Rakiplerimden Ayıran En Önemli Unsur”
Yarışmada daha önce hiç yapılmamış ve farklı görülen ürünlerle katılım sağlandığını söyleyen Yorgun,” İçeceklerimde kullandığım aromaların tedarikçisi olan Davinci Gourmet Uluslararası bir yarışma düzenliyor. Yarışmanın ön elemesine içinde dut pekmezi ve pikan cevizi olan Gümüşhane coğrafyasının eski isimlerinden olan ‘Haldia’ adını verdiğim bir kahve ile katıldım. Kahvenin içerisinde kullandığım malzemelerin bütünü aslında pestil herlesi tadı ile neredeyse aynı aromaya sahip. Bu yöresel tat beni ön elemede rakiplerimden ayıran en önemli unsur arasında yer aldı” dedi.

“Sıcak Aile Ortamını Kahveyle Buluşturmak İstedim”
Çocukluk anılarından esinlenerek sobalı evlerde yayılan sıcak ve nostaljik portakal kokusunu kahveyle birleştiren Yorgun, “Küçükken evlerde sobalı günlerde kışın sıcak portakallı ve tereyağlı kurabiyelerin kokusu yayıldığında insan kendini çok mutlu hissederdi. Kış aylarında evlerde yapılan bu tür kurabiyeler, sobalı evlerde portakal kokusuyla yayılır ve tereyağının sıcaklığıyla birleşince evi sarardı. Bu hoş koku ve sıcak aile ortamını kahveyle buluşturmak istedim. Portakalın insanı yumuşatma ve mutluluk verme etkisini göz önünde bulundurarak, bu tarifi yarışmada kullanmak istedim. Portakal ve tereyağlı kurabiye birleşince ortaya çok lezzetli bir ürün çıkıyor” şeklinde konuştu.

Portakal aromasının çok belirgin olmadığını gözlemlediklerini vurgulayan Yorgun,” Portakalları kendimiz kesip, fırınımızda kuruttuktan sonra baharat öğütücü makinemizde toz haline getirdik. Bu işlem sonucunda tatlı bir portakal kokusu ve aroması elde ettik. İlk yudumu almadan önce bile burunla muskat ve portakal kabuğunun kokusu hissediliyor. Bu, her içimde size portakal tadını sürekli olarak hissettirecek bir etki yaratıyor” ifade etti.

Yarışmayı kazansa da kaybetse de Gümüşhane’de bu ürünü menümüze ekleyeceğini söyleyen Yorgun, “ Davinci Gourmet Barista Craft 2024 Türkiye elemeleri 22 Ağustos tarihinde gerçekleşecek. Yarışmada bir sıcak ve bir soğuk ürün hazırlamamız gerekiyor. Bu aşamada yine dut pekmezi ve pestil kullanarak İstanbul’da hem Gümüşhane’mizin yöresel tadını kahveyle buluşturup jürilere tattırmayı hem de geniş bir kitleye tanıtmayı hedefliyorum. Bu elemeyi de geçersek yarışmasının Uluslararası finali için Yurt dışına gitme şansım olacak. Bu yarışmada asıl amacım Gümüşhane’de üretilen Dut pekmezi ve pestili kahve ile birleştirerek kültürel değerler ve modern tatların birleşimini sunarak yarışmayı kazanmak” dedi.

“İnsanlardan Takdir Almak Onur Verici Bir Durum”
Son zamanlarda, kahvenin tadına bakan herkesin çok olumlu yorumlar yaptığını büyük bir memnuniyetle belirten Yorgun, “Ürünün Gümüşhane’de beğenilmesi beni gerçekten çok mutlu etti. 13 yıldır burada yaşıyorum ve bu süre zarfında sürekli bu işin içinde yer aldım ve bu aşamada insanlardan takdir almak onur verici bir durum. Bu süreçte beni destekleyen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haber :Yaprak Lötek

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Eylül 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:01
Öğle 12:21
İkindi 15:47
Akşam 18:30
Yatsı 19:50