Gümüşhane’de STK’lar Kadın ve Çocuk Cinayetlerine Dur Dedi!
Gümüşhane’de Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gümüşhane Şubesi, TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Gümüşhane Şubesi ve Gümüşhane Kültür, Sanat, Turizm Dayanışma ve Kadın Girişimciler Derneği’nin katılımıyla kadın ve çocuk cinayetlerine karşı dur demek için yürüyüş düzenlendi.
Her geçen gün artan şiddet olaylarına sessiz kalmamak için Gümüşhane’de düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Gümüşhane Sivil Toplum Kuruluşları, kadın ve çocuk cinayetlerine karşı ses getirmek amacıyla bugün bir araya geldi. “Gümüşhane’de vicdanları sarsan kadın ve çocuk cinayetlerine karşı bir araya geliyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen yürüyüş saat 12.00’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önünden başladı.
Cumhuriyet Caddesi boyunca “Güvenli Gümüşhane İstiyoruz”, “Güvenli Türkiye İstiyoruz”, “Kadına Şiddete Hayır”, “Şiddete Karşı Dur Diyoruz ”sloganları eşliğinde ellerinde pankartlarla yürüyen STK’lara yol boyunca üzerinde öldürülen çocuk ve kadınların resimlerinin olduğu dövizlerle bekleyen Yeşilay Gümüşhane üyeleri eşlik etti. Çevredeki vatandaşlarında destek verdiği yürüyüş Fatih Parkında düzenlenen 2 ayrı basın açıklaması ile son buldu.
“Bu Yürüyüş, Çözüm Arayışımıza Adım Atmaktır”
Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi adına ilk açıklamayı gerçekleştiren Doç. Dr. Tuğba Acet, şiddetin her türlüsüne karşı bir araya geldiklerini hatırlatarak, “Değerli Katılımcılar, Bugün burada, hepimizin yüreğini derinden yaralayan kadın ve çocuk cinayetlerine, şiddete ve haksızlıklara karşı sesimizi duyurmak için toplandık. Bu yürüyüş, sadece acılarımızı paylaşmak değil, aynı zamanda çözüm arayışımıza da bir adım atmaktır. Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi olarak, başta kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet olaylarına olmak üzere; doğaya ve hayvanlara dahil şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.
“Kadınlar, Toplumun Her Alanında Eşit Haklara Sahip Olmalı”
‘Kadınların ve çocukların yaşama haklarını savunuyor, sesimizi duyuruyor ve adalet talep ediyoruz’, diyen Acet, konuşmasının devamında ise “Türkiye'de her gün birçok kadın ve çocuk, kurban ediliyor. Şiddetin her türlüsü, yaşamın engellenmesi demektir. Kadınların ve çocukların korkusuzca yaşam hakları ellerinden alınamaz! Ne yazık ki bu olayların bu kadar yaygın olmasının en önemli nedenlerinden biri, toplumsal ve hukuki düzeyde yeterli caydırıcı önlemlerin alınamamasıdır. Caydırıcı cezalar, yalnızca birer yasal düzenleme değildir; insanın kutsallığını koruyan birer güvence olmalıdır. Eğer başarısızlıkların adil bir şekilde cezalandırıldığını görmezseniz, toplumda barışı, huzuru ve güveni nasıl sağlayabiliriz? Bizler bugün burada, kadın cinayetlerinin, kadına yönelik her türlü şiddetin ve çocuk istismarlarının ve cinayetlerinin karşısında duruyoruz. Kadınların, toplumun her alanında eşit haklara sahip olması gerektiğini savunuyoruz. Çünkü, kadın, toplumun yapı taşı olan ailenin en önemli unsurudur. Güzel bir gelecek ancak onların yetiştireceği mutlu ve sağlıklı nesillerle mümkün olacaktır” ifadelerine yer verdi.
“Ülkemizde Kadına Karşı Yanlış Bakış Açısının Değişmesi Gerekiyor”
Üretkenliğin, çalışkanlığın, zarafetin ve güzelliğin sembolü olan kadınların toplumun en saygın ve değerli yerlerinde olması gerektiğine vurgu yapan Acet, “Kendi tarihimize baktığımızda, tarihteki ilk kadın hükümdar Tomris Hatundur ve sayısız kadın kahramanlarımız vardır. Yine Hanım sözcüğü: Mete Han'ın eşini göstererek "işte bu da benim Hanım" demesiyle türemiştir. Türkün töresinde kadın baş tacıdır. Diğer taraftan, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı Avrupa ülkelerinden çok önce verilmiştir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği üzere: "Kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın". Bu yüzden ülkemizde kadına karşı yanlış bakış açısının değişmesi ve özümüze dönmemiz gerekmektedir. Kadınların toplum yaşamında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olmaları önem arz etmektedir. Zira, bu ülke bağımsızlık ve kalkınma mücadelesini kadın erkek hep birlikte omuz omuza vermiştir. Diğer taraftan, çocuklar ise korunması gereken en masum varlıklarımızdır. Çocukların yaşama, eğitim alma ve özgürce büyüme haklarını ellerinden almaya kimsenin hakkı yoktur! Peki, bizler bu yaşananlara dur demek için ne yapmamalıyız?” sorusunu sordu.
“Şehrimizden Tüm Ülkeye ve Hatta Dünyaya Duyuruyoruz”
Öncelikle toplumsal bilincin arttırılması gerektiğine vurgu yapan Acet, “Hepimiz bu bilincin bir parçasıyız, ancak bu bilincin tüm toplumlara yaymalıyız. Tüm toplum olarak evrensel insan haklarına ve onuruna yaraşır şekilde tutumlar sergilemeli ve şiddet olaylarına duyarsız kalmamalıyız. Gümüşhane, pek çok konuda ülkemizde örnek şehirlerden birisidir ve şiddete karşı her zaman ortak bir hassasiyet içerisinde olmuştur. Bu manada, şehrimizden tüm ülkeye ve hatta dünyaya kadınların ve çocukların yalnız olmadığını duyurmak istiyoruz. Bu vesileyle, kadına yönelik şiddetin son bulduğu ve hak ve özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz. Burada olan sivil toplum kuruluşlarına ve desteklerini esirgemeyen tüm duyarlı vatandaşlarımıza da yürekten teşekkür ediyoruz” diyerek açıklamalarına son verdi.
“Şiddetin Sona Ermesi İçin Güçlü Bir Duruş Sergiliyoruz”
Yeşilay Gümüşhane Şubesi adına açıklama gerçekleştiren Aslı Ersoy ise, “Değerli katılımcılar, Bugün burada toplanarak, kadınlara ve dur demek için bir araya geldik. Hep birlikte yürüdük, sesimizi duyurduk, toplumsal vicdanı harekete geçirdik. Kadınlar ve çocuklar, hayatın en değerli varlıklarıdır; onların güvenliği, huzuru ve mutluluğu hepimizin çocuklara yönelik şiddete ve cinayetlere sorumluluğundadır. Kadınlar ve çocuklar, toplumun yarınlarıdır. Bugün burada toplanarak, onların yaşam haklarını korumak için bir adım daha attık. Bizler, toplumsal şiddetin sona ermesi için güçlü bir duruş sergiliyoruz. Şiddetin her türlüsü, toplumumuzun vicdanında derin yaralar açarken, bu olaylara karşı sessiz kalmak kabul edilemez. Ayrıca bağımlılık gibi toplumsal sorunlar da şiddetle yakından ilişkilidir. Bağımlılık sadece bireylerin değil, ailelerin ve toplumun da yaralar aldığı büyük bir sorundur. Bu tür sorunlarla mücadele ederek, şiddet olaylarının önüne geçebiliriz” dedi.
“Kadınlar ve Çocuklar İçin Ses Olmayı Sürdüreceğiz”
Kadınların ve çocukların daha güvenli bir geleceğe sahip olması için bağımlılıkla olan mücadelenin de sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan Ersoy, “Bugün bizlerle yürüyen, sesimize güç katan herkese en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Farkındalık yaratmak ve bu toplumsal soruna dikkat çekmek için burada bulunan her bir kişi, daha güvenli ve eşit bir dünya için bir adım atmıştır. Bu yolculukta yan yana olmaktan gurur duyuyoruz. Etkinliğimize katkı sunan Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gümüşhane Şubesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Gümüşhane Şubesi, TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilciliği ve Gümüşhane Kültür, Sanat, Turizm Dayanışma ve Kadın Girişimciler Derneği'ne ayrıca teşekkür ediyoruz. Kadınlar ve çocuklar için ses olmayı sürdüreceğiz. Hepinize tekrar katılımınız için teşekkür ediyoruz, unutmayın: Birlikte güçlüyüz!” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen basın açıklamasının ardından Fatih Parkı’na siyah çelenk koyulurken, kadınlar ise çelenk önüne topuklu ayakkabı ve kırmızı karanfil bıraktı.
Haber:Deniz Tutuçu
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |