Gümüşhane’de Cumhuriyet’in 101. yılı coşkuyla kutlanıyor
Gümüşhane’de Cumhuriyet’in ilanının 101.yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkulu şekilde kutlanıyor
Gümüşhane’de Cumhuriyet’in ilanının 101.yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkulu şekilde kutlanıyor.
Dün Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı kapsamında bugün sabah saatlerinde Vali Aydın Baruş, Valilik makamında tebrikleri kabul etti.
Yeni Şehir Stadyumunda gerçekleştirilen kutlama programı ise Vali Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Recai Öztürk ve Belediye Başkanı Vedat Soner Başer'in vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okunduğu programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Aydın Baruş gerçekleştirdi.
“Bugün, tarihten silinmek istenen büyük bir milletin yeniden diriliş günüdür”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101’inci yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını belirten Vali Baruş, “Bugün, tarihten silinmek istenen büyük bir milletin yeniden diriliş günüdür. Bugün, İstiklal Mücadelesi Zaferinin yeni bir devletle taçlandığı gündür. Bugün, Türk Milletinin varlığını ve bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirdiği gündür. Bugün, yönetimde egemenliğin sadece millete ait olduğunun tescil edildiği gündür. Bugün, güneşin Anadolu topraklarına yeniden doğduğu gündür. Bugün Türk Milletinin en büyük bayramıdır. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.
“29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesi Türk Milletinin tarihinde yepyeni bir çığır açmıştır”
Cumhuriyetin Büyük Millet Meclisince ilan edildiği 29 Ekim 1923 gününün Türk Milletinin Anadolu topraklarındaki bin yıllık tarihinin dönüm noktası olduğunu belirten Vali Baruş, “Anadolu’nun her yerinde umutsuzluğun hâkim olduğu o kara günlerde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla ayağa kalkan aziz Milletimiz, İstiklal Marşımızın; “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” mısralarında veciz ifadesini bulan bir şahlanışla yurdun dört bir tarafında bağımsızlık meşalesini yakmıştır. Balkan Harbi ve Birinci Dünya Savaşında onlarca cephede savaşmaktan harap ve bitap düşmüş cefakar Anadolu insanı, Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde, yüreğinde taşıdığı sarsılmaz imanı ve vatan sevgisiyle yekvücut olmuş, İstiklal Harbi yıllarında her türlü çaresizliğin üstesinden gelmiş, 30 Ağustos 2022’de Büyük Taarruzla birlikte kazandığı eşsiz zaferle vatan topraklarını kesin bir felaha kavuşturmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisince 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesi Türk Milletinin tarihinde yepyeni bir çığır açmıştır. 29 Ekim 1923 Türk Milletinin karakter ve yaratılışına en uygun olan yönetim biçimine kavuştuğu tarihtir. 29 Ekim 1923, bin yıldır vatan edindiği topraklardan atılarak yok edilmek istenen milletimizin, her türlü imkânsızlık içerinde verdiği destansı kurtuluş mücadelesinin zaferini tüm dünyaya kabul ettirdiği gündür. 29 Ekim 1923, geri kalmış gördüğü toplumları boyunduruk altına alarak yönetme imtiyazını kendisinde gören sömürgeci güçlere karşı, karakteri özgürlük ve bağımsızlık olan büyük bir milletin verdiği tarihi bir cevaptır. 29 Ekim 1923, tarihi boyunca insanlığa hak ve adaleti ülkü edinen büyük medeniyetler kuran bir milletin, küllerinden yeniden doğarak yeni bir medeniyet hareketi başlattığı tarihtir” diye konuştu.
“Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”
Atalarımızın canları ve kanlarını feda ederek bin bir zorluk içerisinde kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek, devleti, ülkesi ve milletiyle Cumhuriyeti yüceltmek, her ne şart altına olursa olsun ülkemizin bağımsızlığına ve milletimizin özgür iradesine kastedenlere karşı mücadele etmenin bu milletin her bir ferdinin üzerine düşen vazgeçilmez sorumluluk olduğunu vurgulayan Vali Baruş, “29 Ekim 1923 tarihinden bugüne, Türkiye ve Gümüşhane olarak, 101 yılda elde ettiğimiz başarıları Cumhuriyetin ikinci yüzyılında daha ileri seviyeye taşımak, yirmi birinci asrı Türkiye Yüzyılı haline getirmek en hayati hedefimiz olmalıdır. Yeni nesillerimizle, çocuklarımız ve gençlerimizin sayesinde Türkiye Yüzyılı hedefine adım adım yürüyeceğimize olan inancımız tamdır. Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da yurdumuzun işgaline karşı savaşırken bedenlerini vatan toprağına hediye eden atalarımızın, vatanımızı bölmek isteyen terörle örgütlerine karşı mücadele ederken canlarını feda eden kahraman askerimizin, jandarmamızın, polisimizin, 15 Temmuz 2016’da Türkiye’yi uydu bir devlet haline getirmek ve kula kul etmek isteyen hainlere karşı meydanlara göğsünü siper eden kahraman milletimizin, bu vatanın bağımsızlığı ve mukaddes değerlerimiz uğrunda şehadet makamına eren şehitlerimizin ve gazilerimizin ortaya koyduğu iman, cesaret ve fedakârlık ruhunun, bu mücadelemizde bizlere ilham veren en önemli değerler olacağını unutmayalım. Cumhuriyetimizin 101’inci kuruluş yıldönümü münasebetiyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşımızın kahramanları olmak üzere, vatanımızın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin şiirler okuduğu programda ront gösterisi, oratoryo gösterisi, halk oyunları gösterileri, Jandarma bomba arama köpeği Maske ve uyuşturucu madde arama köpeği Delil'in gösterisi, Kürtün Jandarma Asayiş Komando Bölüğünün gösterisi, lise öğrenci gruplarının bayrak gösterisi gerçekleştirildi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarıyla Cumhuriyet Koşusunda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından resmi geçit töreniyle program sona erdi.
Kutlama programı kapsamında akşam saatlerinde fener alayı ve kabul töreni gerçekleştirilecek.
İmsak | 05:51 | ||
Güneş | 07:21 | ||
Öğle | 12:17 | ||
İkindi | 14:41 | ||
Akşam | 17:03 | ||
Yatsı | 18:27 |