banner333

banner309

Gümüşhane'de Organik Arıcılığa 2 Ton Destek

Gümüşhane'de DOKAP desteğiyle 31 arı işletmesine 2 ton temel petek desteği verildi.

Gümüşhane 15.05.2020, 11:35
Gümüşhane'de Organik Arıcılığa 2 Ton Destek
banner400

Gümüşhane'de DOKAP desteğiyle 31 arı işletmesine 2 ton temel petek desteği verildi. 2020 sezonunda organik bal üretiminin Gümüşhane'de 50 ton olması hedefleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında il genelindeki 31 arı işletmesine 2 ton temel petek desteği yapıldı.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) kaynaklarıyla alınan 2 bin kilogram temel petek, Merkez’e bağlı Aktutan, Arzular, Bahçecik, Yağlıdere, Çaltılı, Yeşildere ve Yitirmez köylerindeki 15 işletmeye, Torul ilçesine bağlı Gümüştuğ, Bahçelik ve Dedeli köylerindeki 7 işletmeye, Köse ilçesine bağlı Altıntaş, Kayadibi ve Övünce köylerindeki 7 işletmeye, Kelkit ilçesine bağlı Gödül ve Gerdekhisar köylerindeki 2 işletmeye olmak üzere toplam 31 organik arıcılık işletmesine teslim edildi.

Arıcılığın toprağa bağlı kalmadan az sermayeyle kısa sürede gelir getiren, bal arılarını sevk ve yönetebilme kabiliyetine dayanan tarımsal bir iş kolu olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane'de organik arıcılığı geliştirerek verimliliği artırmayı amaçlıyoruz. İlimizin arıcılık bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirerek, hedefimiz ilk etapta 50 organik arıcıya ulaşarak 2023 yılında 100 organik arıcı ile 150 ton organik bal elde etmektir” dedi.

Gümüşhane’de 2020 üretim sezonunda 2 bin 160 kovanla, 31 organik arıcı ile 50 ton organik bal üretimi hedeflendiğini, Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında Gümüşhane'nin olduğunu ifade eden Birşen, “İlimiz gerek arıcılık yönünden gerekse flora zenginliği bakımından bölgede önemli bir yer tutmaktadır. Bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımızı da dikkate alındığında Gümüşhane'de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsattır. Bal, doğrudan ve diğer gıdalara katılarak tüketimi yanında aslında şifa amaçlı tüketimi yaygın olan bir ürünümüz. Bal ve diğer ürünlerinin şifa amaçlı kullanılıyor olması son yıllarda alternatif tıbbın da gündemine girerek zaman içerisinde ticarete konu olmaya başlamıştır. Arıcılıkta büyük bir imkana sahip olan ilimiz bu gelişmeleri değerlendirerek bunu fırsata dönüştürmeliyiz” dedi.

Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezinde (İŞGEM) Bal Dolum ve Paketleme tesisini hayata geçirilerek Arı Yetiştiricileri Birliği'ne devrettiklerini belirten Birşen, “Bu tesiste son derece hijyenik koşullarda arıcılarımızın kendi markaları ile bal dolumu ve paketlemesini gerçekleştirmektedirler. Ayrıca ilimizde önemli sorunların başında gelen damızlık ana arı ihtiyacının karşılanmasına yönelik 6 kafkas ana arı üretim merkezi hayata geçirilmiştir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Kasım 2024
İmsak 05:42
Güneş 07:11
Öğle 12:14
İkindi 14:44
Akşam 17:06
Yatsı 18:30