banner333

banner309

Gümüşhane de “Filistinli Çocuklar İçin Çiz” Etkinliği Gerçekleşti

Gümüşhane’ de, İlim Yayma Cemiyeti öncülüğünde ‘Filistinli Çocuklar İçin Çiz’ etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Yetim Vakfı, Anadolu Gençlik Vakfı, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) temsilcileri ve vatandaşlar katıldı

Gümüşhane 05.10.2024, 19:05
Gümüşhane de  “Filistinli Çocuklar İçin Çiz” Etkinliği Gerçekleşti
banner400

Basın açıklaması düzenleyen İlim Yayma Cemiyeti Üyesi Sadullah Baydaroğlu, Filistin'de devam eden savaşın mağdurları özellikle çocuk ve yaşlılar olduğunu ifade etti.

Baydaroğlu, “1917 Balfour Deklerasyonu’yla Yahudi göçlerine açılan ve ardından İsrail’in işgal ve saldırılarına maruz kalan Filistin, 7 Ekim’den bu yana tarihin gördüğü en ağır soykırımı yaşanıyor. Yüzde 70’ten fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu, 50 bine yakın kişinin şehit olduğu, 100 bine yakın kişinin yaralandığı, 70 binden fazla binanın yerle bir edildiği, 2 milyon insanın yerlerinden edildiği Gazze, insanlık âleminin utanç tablosudur” dedi

 İsrail’i, başta İslam ülkeleri olmak üzere, kınamanın ötesine geçilmiyor Baydaroğlu “İsrail, İslam ülkelerinin cesaretsizliklerinden cesaret buluyor. Bundan dolayı işgalciler her geçen gün daha da çirkinleşiyor. BM’nin temel kuruluş felsefesi sayılan ve dünya ülkeleri tarafından değer olarak kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Soykırım Sözleşmesi, Roma Sözleşmesi’ne atıfla İnsanlığa Karşı Suçlar, Cenevre Sözleşmeleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi metinler, sadece kâğıt üzerinde kalmış ve defalarca yok sayıldı” diye belirtti.

 Baydaroğlu, “Bugün itibariyle, Gazze’ye karşı başlatılan soykırımın birinci yılı doldu. Sonuç; bölgenin tamamı yerle bir edilmiş durumda ve bölge halkının en az yüzde 2’si artık hayatta değil. Psikolojik desteğe ihtiyaç duymayan çocuk neredeyse yok. Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle çocuklara vaat edilen hakların tamamı, işgalcilerin postalları altında ezilmekte. Hatta henüz anne karnındaki çocuklara karşı bile soykırım uygulamaları yapılmaktadır” diye aktardı.

 “Her çocuk fiziksel ve duygusal sömürüden azat olmalı”

Her çocuk fiziksel ve duygusal sömürüden azat olmalı Baydaroğlu “ Her Çocuk yaşına göre eğitim alabilmeli, sağlık olanaklarından ve sosyal imkânlardan faydalanabilmeli, kimliğini ve vatandaşlık haklarını alabilmelidir. Anne babasıyla ve yakınlarıyla yaşayabilmeli, her türlü tehlikeye karşı güven içinde olmalı, akranlarıyla koşup oynayabilmeli, özgüven duyabilmeli ve ailesinin maddî manevî bütün imkânlarından istifade edebilmelidir. Çocuk Hakları Bildirgesi’ne göre bütün bunlar, bir çocuğun en doğal hakkıdır. Ne var ki Filistinli çocuklar bu tabi haklarından tamamen mahrum durumdalar ve onlar adına temenni ettiğimiz güzel hayattan nasiplenemiyorlar” diye kaydetti.

Baydaroğlu, “Filistin, küçücük yaşta tutuklanarak askerî mahkemelerde yargılanan, bitmek bilmeyen bombalamalardan ve saldırılardan dolayı sürekli ölüm ve yaralanma tehlikesiyle baş başa kalan çocukların ülkesidir.  Filistin, tahminlere göre 30 bini aşkın çocuğun yetim, 20 bine yakın çocuğun da refakatçisiz kaldığı bir ülkedir. Gidecekleri bir hastaneleri kalmayan ve ilaç bulamayan çocukların ülkesidir Filistin. Hâlbuki hastaneler ve sağlık merkezleri, savaş ortamlarında bile dokunulmazlığı olan en önemli mekânlardır. Fakat İsrail, bu dokunulmazlığı da çiğnemiş ve bütün hastaneleri ve ambulansları vurmuştur” diye vurguladı.

Baydaroğlu, Bugün 2 milyarlık İslam âleminin ve 8 milyarlık dünya nüfusunun cevap vermesi gereken tek soru şudur: 17 yıldır havadan, karadan ve denizden İsrail ablukası altında bulunan Gazzeli çocuklara, nefes alacakları bir koridor açabilir miyiz?
Bu saldırılara ve hak ihlallerine karşı asla susmayacağız. Çünkü zulme rıza zulümdür. Peygamber Efendimiz (sav) “Kim bir kötülük görürse eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 06 Ekim 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:17
Öğle 12:15
İkindi 15:28
Akşam 18:04
Yatsı 19:22