banner333

banner309

Fındıkta zorlu Mesai; Kürtünde Toplayıp Gümüşhane'de Kurutuyorlar

Karadeniz'in yüksek kesimlerinde devam eden fındık kurutma işlemi bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle sekteye uğradı. Yağışlardan dolayı serili fındıkları toplamak durumunda kalan üreticiler güneşin etkisini gösterdiği Gümüşhane'yi mesken tuttu.

Gümüşhane 04.09.2024, 18:30
Fındıkta zorlu Mesai; Kürtünde Toplayıp Gümüşhane'de Kurutuyorlar
banner400

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Üçtaş köyünden olan Aksoy ailesi, babadan kalma bahçeleri viran olmasın diye üreticiliğine devam ediyor. Esasında İstanbul'da ikamet eden Akyol ailesi her yıl olduğu gibi izin dönemlerini fındık hasadına gör ayarlayarak memleketlerine geldi. Topladıkları fındığı yağışlı hava nedeniyle kurutamayan aile, Gümüşhane şehir merkezine yakın düzlük alanlara kamp kurdu.

Zorlu Koşullarda Fındık Kurutma serüveni başlıyor

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi Üçtaş köyünden olduklarını söyleyen Alim Aksoy ve Numan Aksoy, her yıl bir aylık izin dönemlerinde İstanbul’dan Gümüşhane’ye gelerek fındık hasadıyla uğraşıyor. Fındık yetiştiriciliği, sadece aileleriyle vakit geçirmek için değil, aynı zamanda geçim kaynaklarını korumak amacıyla da büyük önem taşıyor. Ancak, bu süreç özellikle nem oranının yüksek olduğu günlerde daha da zorlaşıyor. Numan Aksoy, konuya dair şunları ifade etti:

Fındık bahçelerin yok olmaması fındık sezonunda burada olduğunu belirten Numan Aksoy "Her yıl izin günlerimizde fındıkla uğraşıyoruz. İstanbul’da yaşıyoruz, sadece fındık döneminde buraya geliyoruz. Anne babamız Kürtün’de oturuyorlar. Bu süreçte fındık ağaçlarımızın yok olmaması için büyük emek harcıyoruz, verilen emekler heba olmasın istemiyoruz." dedi

Nem Oranı, Fındık Kurutma Sürecini Etkiliyor

Fındık kurutma işleminin, bölgedeki nem oranı nedeniyle ciddi zorluklar yaşattığını belirten Aksoy, "Aşağıda güneş yok, günde sadece 2 saat güneş var ya da yok. Son 3 gündür Özkürtün’deydik, ancak yağmur nedeniyle fındıkları kurutamadık. Doğankent’te nem oranını ölçtük, yüzde 8,5 çıktı. Fındığın sağlıklı bir şekilde kurutulabilmesi için bu oranın yüzde 6-7’ye düşmesi gerekiyor," diye belirtti.

Tüccarlar, fındık randımanından yana değiller

Fındığın randımanına da değinen Numan Aksoy, tüccarların randımanlı alım yapmadığını ve bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını ifade etti: "250 gram fındığı alırsınız, kırdığınızda iç fındık 132 gram gelirse 53-54 randıman alırsınız. Ancak burada tüccarlar randımanlı alım yapmıyor. Devletin açıkladığı fiyattan bile düşük alıyorlar. Bu durum, üreticinin emeğinin karşılığını alamaması demek” diye vurguladı.

Fındık üretimi oldukça teferruat istiysen bir iş

Aksoy “Fındık hasadı süreci oldukça zorlu geçiyor, toplamda 10 kişiyle 1,5 ton fındık topladık. Arazilerimiz çok eğimli, bu da hasadı daha da zorlaştırıyor. Fındık fiyatları şu an çok düşük, bu yüzden fındıklarımızı satmayacağız, emanete bırakacağız. Fiyatlar istediğimiz seviyeye geldiğinde fındığımızı satarız," dedi.

Kar yağışı verimi artırıyor diyen Aksoy, " Giresun’dan aşağıda fındık yok. Ordu’da kokarcalar yüzünden verim alınmadı, Sakarya bölgesinde de az miktarda fındık var. Ancak bu yıl bizim bölgemizde kar yağışı iyi olduğu için verim aldık," diyerek sözlerini noktaladı.
 Haber:Bayram Çarıklı

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:57
Öğle 12:22
İkindi 15:52
Akşam 18:37
Yatsı 19:57