Çarşıda Gezmeye, Misafirliğe, Taziyelere Gitmeye Devam Edin!
Gümüşhane "Kırmızı" kategorideki yüksek riskli iller arasında yer alarak bir süre daha kısıtlamalarla yaşamaya devam edecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Covid-19 kısıtlamalarıyla ilgili açıklamalar yaparken Gümüşhane bir kez daha "çok yüksek riskli" iller sınıfına girerek gevşetilen kısıtlamalardan yararlanamadı.
Geçtiğimiz hafta yüksek riskli iller arasında bulunan Gümüşhane, ilk hafta olduğu gibi vatandaşların işleri olmadığı halde çarşıda gezmesi, misafirliğe gitmesi, cenazelere ve taziyelere devam etmesiyle birlikte “Çok yüksek riskli” iller arasına girdi. Zaten zor durumda olan esnaf bir kez daha bu sorumsuz bireyler yüzünden hayal kırıklığı yaşadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarında bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecine başladıklarını belirterek yeni süreçte illerin düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller sınıflandırmasına tabi tutulduğunu ve kısıtlamaların da buna göre gevşetileceğini açıkladı.
“Yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz”
Salgınla mücadele stratejilerini dünyayı izleyerek sürekli güncellediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede milletimize daha önce söz verdiğimiz şekilde bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Kontrollü normalleşme adımlarını ifade etmeden önce şu hususların altını tekrar tekrar çizmek istiyorum. Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de tamamen salgının seyriyle ilgilidir. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak veya sürdürmek mümkün değildir. Türkiye pekçok devlete nazaran coğrafi alan ve nüfus itibariyle büyük bir ülke olduğu için adımlarımızı kademeli şekilde atmamız gerek” dedi.
“Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek”
Sağlık Bakanlığı ve onun bünyesinde faaliyet gösteren Bilim Kurulu’nun yüz bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre illeri sınıflandırdığını kaydeden Erdoğan, “Buna göre 81 ilimiz düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renklere ayrılıyor. Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek. Ayrıca her 2 haftada bir de normalleşme uygulaması güncellenecek. Valiliklerimiz başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarımız bu güncellemeye göre uygulamayı gözden geçirecek ve yeni düzenlemelere gidecektir. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek. Vatandaşlarımız günlük hayatlarının her anında temizlik, maske ve mesafe diye özetlediğimiz salgın tedbirlerine ne kadar riayet ederlerse illerinin normalleşmeye o kadar hızlı geçebilmesini sağlayacaklar. Aksi bir durumda salgın artış eğilimine girdiği yerlerde kısıtlamalar tekrar genişletilebilecek. Her ilimiz salgın tedbirlerinin orada ne düzeyde uygulanacağını kendisi belirleyecek” dedi.
İşte gevşetilen kısıtlamalar:
Kabine toplantısında normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağı hususunu toplantıda kapsamlı şekilde görüştüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kararları şöyle sıraladı:
- Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.
- Ülkemizin tamamında süren akşam 21 ile sabah 05 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek. Okullar
- Türkiye genelindeki tüm okul öncesi kurumlarında, ilkokullarda ve 12.sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim-öğretime başlanacaktır. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüzyüze sınavlar yapılacaktır.
- Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceklerdir.
- Halı saha, yüzme havuzu vb tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 9 ile akşam 19 arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
- Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde Valilikler düzenleme yapabilecektir.
- Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek sınıfındaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacaktır.
- Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişi, yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde 50 kişiyi geçmemek ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecektir.
- Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler vb kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.
- Diğer hususlardaki uygulamaların nasıl yapılacağı Valiliklerimizin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarımız tarafından belirlenecektir.
Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede ülkemizin tamamında kontrollü normalleşme sürecini tamamlamaktır. Tedbirlerin uygulamasıyla ilgili denetimler bu çerçevede daha sıkı ve kararlı şekilde yürütülecektir.
Salgın boyunca her konuda öncü ve örnek olan Türkiye’nin kısıtlamaların gevşetilmesi ve tamamen kaldırılması hususunda da aynı başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da attığı twitle Türkiye'deki 81 ilin risk durumunu paylaştı. Bakan Koca, "İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme adımları uygulanacaktır. Tedbirli ve kademeli normalleşecegiz.".
Bakan Koca’nın haritasında Gümüşhane kırmızı kategoride “Çok Yüksek Riskli İller” sınıfında yer aldı.
İmsak | 05:40 | ||
Güneş | 07:08 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:45 | ||
Akşam | 17:08 | ||
Yatsı | 18:31 |