banner333

banner309

Bir Ceviz Tanesine Hayatınızdan Olmayın!

Gümüşhane’de ceviz hasadının başlaması ağaçtan düşme vakalarını da beraberinde getiriyor.

Gümüşhane 12.09.2024, 16:44
Bir Ceviz Tanesine Hayatınızdan Olmayın!
banner400

Gümüşhane’de ceviz hasadının başlaması ağaçtan düşme vakalarını da beraberinde getiriyor.

Hemen hemen her yıl ağaçtan düşerek en az 1 kişinin hayatını kaybettiği Gümüşhane’de, buna bağlı olarak 10'un üzerinde vatandaş da bu kazalar sonucunda yaralanıyor.

Uzmanlar, son yılların en yüksek ceviz rekoltesinin beklendiği Gümüşhane’de ağaçtan düşme vakalarında artış yaşanabileceğini hatırlatarak, vatandaşlardan azami derecede dikkatli olunmasını istedi. Yetkililer, il genelinde ceviz hasadının ya çırpma sırığı denilen ağaç dalı ile ya da meyvenin yeşil kabuğunun iyice açması beklenip sallama yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Öte yandan, kuşlar ve diğer bazı hayvanlar toplamasın diye cevizin erkenden çırpıldığı dile getirilirken, düşme vakalarının da büyük oranda bu dönemde gerçekleştiği kaydedildi.

"Meyveye ulaşmanın cazibesine kapılıyorlar"

Ağaçtan meyve toplamanın bir cazibesi olduğunu belirten uzmanlar “Meyveye uzanıyorsunuz biraz daha uzanırsam alacağım diyorsunuz o an dengenizi kaybediyorsunuz. Ya da bu dalı da atlayabilirim diyorsunuz dal sağlam çıkmıyor. Düşenlerin hepsi bir anda oluyor " diyor.

"Ağaçtan düşeni kucakta taşımayın, ambulans çağırın"

Yaşlıların düşmeden kaynaklı ciddi yaralanmalar yaşadıklarına dikkat çeken uzmanlar “Yaşın verdiği hassasiyetten dolayı kemikler en ufak bir travmada bile kırılabiliyor ve organa saplanıp, felç kalmalara bile neden olabiliyor. O nedenle yaşlılar artık genç olmadıklarını kabul edip ağaçlara çıkmamalı. Çocuklar daha esnek olsa da onlardaki düşmeler genelde kafa travması şeklinde oluyor. Ağaçtan düşmelerde mutlaka olay yerine ambulans çağrılmasını, kucakta hastaneye taşınma gibi davranışlardan kaçınılması gerektiğini belirterek bu tür durumların daha ciddi sakatlıklara yol açtığını dile getiriyor.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:35
Güneş 06:00
Öğle 12:21
İkindi 15:48
Akşam 18:32
Yatsı 19:51