banner333

banner309

Balık Ölümlerinin Sebebi Ortaya Çıktı

Gümüşhane’nin Kürtün İlçesinde bulunan Kürtün Barajı Gölü kıyısına vuran ölü balıkların sebebi ortaya çıktı.

Gümüşhane 24.09.2024, 23:23
Balık Ölümlerinin Sebebi Ortaya Çıktı
banner400

Geçtiğimiz gün amatör balıkçılar tarafından Kürtün Barajının Araköy Köyü kıyılarında yoğunluk kazanan ölü balıklar görüntülenmişti. Amatör balıkçıların yaptığı tespite göre ölü balıkların baraj gölündeki kafeslerde üretilen ve Karadeniz somonu olarak Rusya, Çin, Şili ve Japonya gibi ülkelere ihracat edilen balıklara ait olduğu kaydedildi. Eylül ayı ile birlikte kafes balıkçılığı yapan işletmelerin balık hasadı yaptığı dile getirilirken kıyıya vuran ölü balıkların bu sebepten ötürü gerçekleştiği ileri sürüldü.

Konu ile ilgili İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerini göreve çağıran vatandaşlar, yetkililerin bu duruma el atması gerektiğine vurgu yaparken,  parazitsel sorunların yanı sıra baraj gölü suyunda oksijen seviyesinin de düşmüş olabileceğine atıfta bulunularak, sorunun tespiti için göl suyundan ivedilikle numune alınması ve tahlil yapılması talep edilmişti.

Dün gündeme taşıdığımız haberle birlikte sosyal medyada da hızla yayılan görüntüler üzerine harekete geçen İlçe tarım ekiplerinin dün Kürtün Baraj gölünde yaptığı incelemenin ardından, balık ölümlerinin kafes balıkçılığıyla alakalı olduğu ortaya çıktı. Baraj gölündeki balıkçılara göre kafeslerini temizleyen bir balıkçının ölü olan balıkları yabani hayvanların yemesi için kıyılara döktüğü iddia edildi. Öte yandan İlçe Tarım müdürlüğünden gelen ekiplerin yaptığı inceleme de balıkçıları doğruladı. İncelemeye göre baraj gölünde herhangi bir sorun tespit edilemezken kafeslerini temizleyen balıkçıların ölü olanları kıyıya döktüğü kanısına varıldı.

Amatör balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar ise konuyla ilgili yaptıkları yorumlarda, “Bunları yapanlar balık kafeslerinde ki parazitli balıklar.  Adamlar her gün sabah yem verdikten sonra kafesleri temizleyip barajın sularına atıyor. Her gün yapılan bu uygulama barajdaki diğer canlıların popülasyonunu da olumsuz etkiliyor. Adamlar milyon dolarlık baraj yapmışlar ne denetleyen var ne çevre temizliğine dikkat eden” ifadeleri ile denetim eksikliğine dikkat çekmişti.

Haber:Selda Fırat

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Eylül 2024
İmsak 04:45
Güneş 06:09
Öğle 12:18
İkindi 15:38
Akşam 18:17
Yatsı 19:35