banner333

banner309

Artabel Gölleri Tabiat Parkı Şehitlerini Arıyor

Basında çıkan; Artabel Gölleri Tabiat Parkının içerisinde yer aldığı söylenen şehitlik haberi ile ilgili olarak İl Şube Müdürlüğümüzce Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına ve İl Askerlik Şube Müdürlüğüne şifai olarak bu bilginin doğruluğu sorulmuştur.

Gümüşhane 13.10.2013, 10:38 14.10.2013, 15:29
Artabel Gölleri Tabiat Parkı Şehitlerini Arıyor
banner400
 Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Gümüşhane Şube Müdürlüğü faaliyet alanları içerisinde yer alan Artabel Gölleri Tabiat Parkıyla ilgili olarak;

Basında çıkan; Artabel Gölleri Tabiat Parkının içerisinde yer aldığı söylenen şehitlik haberi ile ilgili olarak İl Şube Müdürlüğümüzce Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına ve İl Askerlik Şube Müdürlüğüne şifai olarak bu bilginin doğruluğu sorulmuştur. Araştırma sonucu; Sözü geçen kurumların kayıtlarında bahsedilen bölgede şehitlik bulunmadığı bildirilmiştir. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre Torul İlçesi Küçük Çit ve Kocadal Mevkilerinde 1916-1918 yıllarında Ruslarla Muharebeler yapıldığının tespit edildiği ancak bu muharebelerde şehit olanlar ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlanmadığı bildirilmiştir.  Artabel Gölleri Tabiat Parkının 05.06.2013 tarihinde onaylanan gelişme Planında da Tabiat Parkının kaynak değerleri arasında Bölgede bir şehitlik bulunduğuna dair bir bilgi yer almamaktadır. Bugüne kadar Gümüşhane İlimizde resmi kayıtlarda bu Bölgede şehitlik bulunduğu tespiti yapılmamıştır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Gümüşhane İl Şube Müdürlüğümüzün teknik ekiplerince Torul Artabel köyü ve Artabel yaylasında yapılan incelemede, 1916-1918 yıllarına ait olduğu tahmin edilen yıkık halde askeri fırın, çeşitli bina ve mezarlıklara rastlanmıştır. Yaylanın yukarı kesimlerinde vadinin alt tarafını görecek şekilde konumlandırılmış çok sayıda mevzi bulunmaktadır. Köylülerle yapılan görüşmelerde; Rusların vadinin içlerine kadar geldiği, tepelerden karşılıklı top ve mermi atışlarının olduğu fakat Rus Askerlerinin vadiyi ele geçiremediği ve geri çekildiği bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca köydeki yaşlı insanlar küçükken çok sayıda top ve tüfek mermisi bulduklarını söylemişler, şimdilerde bile tarla sürerken mermilere rastlamakta olduklarını bildirmişlerdir.
Gümüşhane İl Şube Müdürlüğümüz koordinasyonunda konunun detaylı bir şekilde araştırılması ve o tarihte yaşananların gün yüzüne çıkarılması noktasında gerekli çalışmaların yapılmasına başlanılmıştır. Konuyla alakalı olarak elde edilen bilgi, belge ve tespitler ışığında 1916-1918 Osmanlı-Rus Harbi ekseninde araştırmalarımız devam edecek ve bunun sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır.


  






Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Kasım 2024
İmsak 05:44
Güneş 07:13
Öğle 12:14
İkindi 14:43
Akşam 17:05
Yatsı 18:29