Sürdürülebilir Turizm Kongresi kapanış oturumu ile sona erdi
Gümüşhane Üniversitesi tarafından 20-22 Eylül tarihleri arasında II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nin kapanış oturumu Tomara Salonu’nda yapıldı.
Gümüşhane Üniversitesi tarafından 20-22 Eylül tarihleri arasında II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nin kapanış oturumu Tomara Salonu’nda yapıldı.
II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nde 12 oturumda 60 bildiri sunuldu.
“Gümüşhane’de Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı’nda da öğleden önce ve öğleden sonra iki oturum olmak üzere tüm gün sürdürülen Sürdürülebilir Kış Turizmi”, “Sürdürülebilir Kültür Turizmi”, “Sürdürülebilir Yayla Turizmi”, “Sürdürülebilir Eko-Turizm”, “Alt ve Üst Yapı Sorunları”, “Tanıtım ve Pazarlama” ve “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi” konularına göre ayrılmış olan yedi ayrı masadan moderatör ve raportör dahil olmak üzere ortalama 9 katılımcı ile Gümüşhane’nin söz konusu konuyla ilgili üstün ve zayıf yönleri ile Gümüşhane için fırsat ve tehditler (SWOT Analizi) ortaya konmaya çalışıldı.
Kongrenin kapanış oturumunda konuşan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “3 günlük bu programımızın bilimsel aktivite kısmının sonuna gelmiş oluyoruz. Biz çok yönlü ve çok zengin bir kültürün mensuplarıyız. Bir saatlik tefekkürün bin saatlik ibadetten daha hayırlı sayan bir kültürün mensuplarıyız. Her ne kadar bu tür etkinlik sayısı artsa da 2 gün boyunca her şeyi yanlış yaptığımızı veya hiç olumlu iş yapmadığımızı söylemek akla ziyandır. 2 günlük etkinliğimizde literatüre çok değerli katkılar sunacak tebliğler sunuldu. Bu tebliğlerin çok değerli çıktıları olacaktır. Bu kongrenin ve çalıştayın üniversite-şehir kaynaşmasından hep dem vurulur. Etkinliğimiz bu yönüyle alana ciddi katkılar sunacaktır. Hepiniz biliyorsunuz ki bu tek başına olacak bir şey değildir. Aslında toplumun genelinde bilgiye olan ihtiyaç, bilginin önemine olan inançla ilişkilidir. Bilgiye ne kadar inanıyorsanız bu tür bilimsel etkinliklerden elde ettiğimiz çıktılar veya hayata yönelik uygulanabilir pratik sonuçlarda o oranda olur. II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nin düzenlenmesinde emeği geçen Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kemal Çelik’e, fakültemizin diğer öğretim elemanlarına ve katkı sağlayan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yurtdışından, farklı üniversitelerimizden buraya kadar gelip böyle bir bilimsel etkinliğe katılma ateşi içinde yanan çok değerli araştırmacılar, bilim adamları, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden bizi kırmayıp gelen çok kıymetli hocalarım, yetişmemde büyük emeği geçen Prof. Dr. Ali Uzun hocam, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz hocam, katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Gümüşhane’de başka bilimsel etkinliklerde ama ülkemizin farklı üniversitelerinde ve farklı etkinliklerinde tekrar buluşabilmek ümidiyle bizlere destek sağlayan ilimizin tüm kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Düzenlenen kongrenin ve akabinde yapılan çalıştayın bir yıllık çalışmanın ve emeğin karşılığı olduğunu dile getiren Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Çalık ise “Öncelikle bize bu konuda hem maddi hem de manevi anlamda destek veren başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek olmak üzere, Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi ve diğer kamu kuruluşları, Sakarya Üniversitesi’nden, Boğaziçi Üniversitesi’nden, Gazi Üniversitesi’nden zamanlarını ayırıp buraya gelen değerli hocalarımıza teşekkürü borç bilirim. İki gün boyunca hem kongre hem de bir çalıştayı bu zaman dilimine sığdırdık. Öncelikle 2015 yılında yine bizim başlattığımız, Sürdürülebilir Turizm Kongresi’nin ulusal anlamda dördüncüsü, uluslararası anlamda da ikincisini tekrar burada düzenlemiş olduk. Ulusal ve uluslararası alanda 12 oturumda 60 bildiri sunuldu. Bu bildirilerin çoğunluğu Gümüşhane ile ilgiliydi. Gümüşhane literatürüne turizm alanı ile ilgili önemli tebliğler sunulmuş oldu. Biz öğrencilerimiz, hocalarımız ve diğer herkes ile birlikte iki gün boyunca bu 60 bildiriyi sığdırmaya çalıştık. Kongrenin bir diğer önemli çıktısı da burada Gümüşhane’yi görmeyen, nerede olduğunu bilmeyen birçok farklı insanı burada görmesini sağlamış olduk. Çalıştay alanında da önemli çıktılar elde ettik. “Sürdürülebilir Kış Turizmi”, “Sürdürülebilir Kültür Turizmi”, “Sürdürülebilir Yayla Turizmi”, “Sürdürülebilir Eko-Turizm”, “Alt ve Üst Yapı Sorunları”, “Tanıtım ve Pazarlama” ve “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi” konularına göre ayrılmış olan yedi ayrı masada ele aldık. Ele almış olduğumuz konuların sonuç raporlarını bir kitaba dönüştürüp, gerekli kamu kuruluşlarına sunma gibi düşüncemiz var. Tekrardan bize destek olan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Yapılan kapanış oturumunun ardından katılımcılar Gümüşhane Ramada Otel’de düzenlenen Gala’da bir araya geldi.
Burada yapılan konuşmalarda Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yapılan kongre ve çalıştayın önemine değinen kısa bir konuşma gerçekleştirerek katılan herkese tekrardan teşekkür etti.
Gala programında II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Çelik, Turizm Fakültesi olarak Gümüşhane ilimizin turizm potansiyeline katkı yapacak bu kongrenin çıktılarının bilimsel literatüre önemli katkılar sunacağını dile getiren konuşmasında: “Bu akşam burada olmak bizlere büyük bir mutluluk veriyor. Bu mutluluğa ulaşmamızda Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in çok büyük katkıları oldu. Ayrıca kongremize büyük bir zenginlik katan değerli öğretim üyesi arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Bu tür etkinlikler ilimizi daha katma değerli hale getirecektir” ifadelerini kullandı.
Gala programı Turizm Fakültesi tarafından pasta kesimi ile sona erdi.
II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’ne katılan katılımcılara Turizm Fakültesi tarafından Gümüşhane’nin turizm merkezleri olan Tomara Şelalesi, Karaca Mağarası, Süleymaniye Mahallesi ve Torul Cam Seyir Terası’na sosyal gezi yapıldı.
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |