banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinin İl Ekonomisine Katkısı Kitap Haline Getirildi

2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesinin, Gümüşhane iline 2017 yılında oluşturduğu ekonomik katkıyı belirleyebilmek amacıyla yapılan “Gümüşhane Üniversitesinin İl Ekonomisine Katkısı” adlı bilimsel proje, kitap haline getirilerek raflarındaki yerini aldı.

Gümüşhane Üniversitesi 21.11.2018, 20:07
Gümüşhane Üniversitesinin İl Ekonomisine Katkısı Kitap Haline Getirildi
banner400

2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesinin, Gümüşhane iline 2017 yılında oluşturduğu ekonomik katkıyı belirleyebilmek amacıyla yapılan “Gümüşhane Üniversitesinin İl Ekonomisine Katkısı” adlı bilimsel proje, kitap haline getirilerek raflarındaki yerini aldı.

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen çalışma, 2008 yılında kurulan ve “Her İle Bir Üniversite Projesi’nin örnek modeli olma yolunda ilerleyen üniversitenin, Gümüşhane iline 2017 yılında oluşturduğu ekonomik katkıyı belirleyebilmek amacıyla yapıldı. Belirlenen amaç doğrultusunda Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin demografik özellikleri ile harcama dağılımları arasındaki ilişkiler analiz edildi. Diğer taraftan üniversite personelinin harcamaları ile Gümüşhane Üniversitesi’nin harcamaları da analize dâhil edilerek üniversitenin il ekonomisine yaptığı katkı ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Yapılan çalışma Teorik Çerçeve ve Yöntem, Temel İstatistikler, Harcama Temelli İlişki Analizleri ve Harcama Temelli Ekonomik Katkı Modeli adlı dört bölümden oluşmaktadır.

Proje yürütücülüğünü ve editörlüğünü Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in yaptığı çalışmada, Prof. Dr. Ekrem Cengiz, Doç. Dr. Alper Veli Çam ve Dr. Öğr. Üyesi Handan Çam araştırmacı olarak yer aldı.

Bu çalışmanın ortaya çıkardığı bulguların, akademisyenler için farklı bir bakış açısı kazandırması, yerel yönetimlere, işletmelere, kamu kuruluşlarına, girişimcilere ve yöre halkına güncel ve önemli bilgiler sağlaması açısından önemli olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, kitabın önsözünde düşüncelerini şu sözlerle kaleme aldı:

“Büyük ölçekli yatırımlar, gerek ülkenin ekonomik düzeyini gerekse yatırım yapılan bölgeleri çeşitli faktörlere bağlı olarak etkilemektedir. Örneğin bir barajın yapılması; sulama maliyetlerinin azaltılması, elektrik üretiminin arttırılması gibi makro etkilerinin yanında, bölgenin iklimini, bitki örtüsünü, ürün çeşitliliğini ve buna bağlı potansiyel yatırımlar üzerinde mikro düzeyde etkiler ortaya çıkarmaktadır. Benzer şekilde bir bölgeye üniversitenin kurulması da makro ve mikro düzeyde birçok etkiyi beraberinde getirmektedir. Özellikle mikro düzeyde üniversiteler kuruldukları bölgenin kültürü, sosyal yapısı ve ekonomisi üzerinde önemli değişiklikler meydana getirmektedir. Bölgesel ekonomik gelişmişlik düzeylerini en aza indirmek, üniversitelerin dolaylı hedeflerinden biri haline gelmiştir. 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi de, Gümüşhane ilinde benzeri değişikliklere yer açmıştır. Nüfusun artması, işletme çeşitliliğin artması, istihdam artışı, yatırım artışı ve bunlara bağlı olarak gelir düzeylerinde yaşanan değişimlerde Gümüşhane Üniversitesi önemli bir paya sahiptir. Bunun yanında öğrenci harcamaları, personel harcamaları ve üniversitenin mal ve hizmet alımları, il ekonomisi üzerinde olumlu katkılar ortaya çıkarmıştır. Çalışmada, Gümüşhane Üniversitesi’nin il ekonomisine yaptığı ekonomik katkıyı ortaya çıkarmak ve il ekonomisindeki yerini belirleyebilmek için yapılan analizlerin sonuçları ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde genel olarak üniversitelerin il ekonomilerine sağladığı ekonomik katkılara, Gümüşhane Üniversitesi’nin mevcut yapısına ve çalışmanın yöntemine ait bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde öğrencilerden elde edilen veriler doğrultusunda, öğrencilerimizin genel demografik özelliklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde öğrencilerimizin demografik özellikleri ile harcama dağılımları arasındaki ilişki analizleri yapılmıştır. Son bölümde ise Gümüşhane Üniversitesi’nin il ekonomisine yapmış olduğu ekonomik katkı, ortaya konulan model vasıtasıyla hesaplanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulguların, bu alanda çalışma yapacak bilim insanlarına, yöre halkına, yerel yönetimlere, politika yapıcılara, mevcut ve potansiyel yatırımcılara önemli bilgiler sağlaması hedeflenmektedir. Çalışmada kullanılan verilerin elde edilmesinde desteklerini esirgemeyen sevgili öğrencilerimize ve personelimize ayırdıkları zaman için, proje ekibinde yer alan ve emek harcayan meslektaşlarıma özverili çalışmaları için teşekkür ederim. İlimiz için bilimsel, ekonomik ve sosyo-kültürel bakımdan bu kadar önemli olan üniversitemizin, dernekleşme aşamasından, kuruluşundan ve gelişiminden bugüne gelinceye kadar emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim.”

“Gümüşhane Üniversitesi’nin İl Ekonomisine Katkısı” başlıklı bu çalışma, Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 18.R0700.09.01 numaralı proje ile desteklenmiştir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30