banner333

banner309

GÜ’de Organ Bağışı Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO), 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında toplumda organ bağışı hakkında bilgi düzeyini arttırmak ve üniversite içinde organ bağışını sağlamak amacıyla farkındalık etkinliği düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi 12.11.2021, 08:25
GÜ’de Organ Bağışı Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
banner400

Etkinlikte öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Hatice Oğuzhan ile Gümüşhane İl Organ Nakil Koordinatörü Neşe Öztürk’ün desteğiyle SHMYO öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Toplantıda organ nakli ve bağışı hakkında bilgiler verilerek, her ölen kişiden organ nakli yapılıp yapılmadığı, ülkemizde hangi organ ve dokulardan organ nakli yapılabildiği, Türkiye’de organ nakli yapmanın yasal mevzuattaki yeri ve tarihçesi, beyin ölümünün ne demek olduğu ve nedenleri, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farklar, beyin ölümüne kimlerin karar verdiği, dinen organ bağışının uygunluğu ve kimlerin bağışta bulunabileceği konularında açıklamalarda bulunuldu. 

Toplantının sonunda 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinliklerinde verdiği katkıdan dolayı İl Organ Nakil Koordinatörü Neşe Öztürk’e SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan tarafından plaket takdim edildi.

Toplantı sonrasında öğrenciler organ bağışı haftasına özel olarak tasarlanan tişörtlerini giyerek günün önem ve anısına fotoğraf çektirdi.

Organ bağışı konusunda üniversite-şehir ve vatandaşlar olarak birlik içinde hareket etmenin önemini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane Üniversitesi olarak organ bağışına farkındalık oluşturma konusunda, sadece eğitim boyutunda değil, toplumsal geriye dönüşlerin de olması gerektiği inancıyla hareket ettiklerini belirtti. Rektör Zeybek şunları söyledi: “Ülkemizde organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek, organ yetmezliği nedeniyle hayatının sonuna gelmiş hastaların hayatını kurtarmak, yaşam süresini ve kalitesini arttırmak, toplumun huzurlu ve mutlu yaşamasına katkıda bulunmak amacıyla her yıl 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası etkinlik ve bilgilendirme çalışmalarıyla gündemde tutulmaktadır. İnsanların bağış konusunda daha çok ikna edilmeleri gerekiyor. Organ bağışı ile insanlar hayat buluyorsa, bunun önünde herhangi bir engel teşkil edecek sorunun olmaması gerektiği de aşikârdır. Bu sebeple de kamu-özel kesim ve vatandaş boyutunda herkesin organ bağışı kampanyalarına katkı sağlaması önemlidir. Üniversite olarak bu yönde yapılan bilgilendirmelerin, gelecek nesillerde sağlıklı bir bilinç oluşturacağına inanıyoruz. Bu amaçla da programın düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyoruz. Organ Bağışı Haftası tüm hastalarımıza umut olsun. Tüm insanları organ bağışına davet ediyoruz.”

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39