Gümüşhaneli işadamı Yüksel Yalçın, Türk Telekom Fen Lisesi öğrencilerine 25 yıla varan iş yaşamındaki tecrübelerini aktardı.
Gümüşhaneli Üniversiteli Öğrenciler Platformu’nun (GÜNÖP) düzenlediği ‘Geçmişten Geleceğe Gümüşhane’ projesi kapsamında İstanbul’daki iş dünyasının başarılı öyküleri öğrencilerle buluştu.
İş dünyasındaki 25 yıla varan tecrübelerinin yanında geleceğin mühendislik ve tıp öğrencilerine ufuk turu yaptıran ve salonu dolduran gençlerin heyecanla dinlediği Yalçın, “Ömrümün önemli bir kısmı sivil toplum kuruluşlarında geçti. 1992 yılından beri uzun süre Türk Mühendisler Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptım. Sonra Gümüşhaneli Mühendisler Birliği Platformunu kurduk. Bu platformdaki sosyal birliktelikler bir takım teknik aktivitelere dönüştü. Gümüşhaneli Mühendisler Platformu bugünlerde 680 kişiye ulaşmış yaşayan bir mekanizma. Sonrasında Küçükçekmece’de Giyad isimli bir derneğimiz oldu. Gümüşhane İktisadi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimiz İstanbul’da en başarılı sivil toplum kuruluşu ödülü aldı. Sonrasında Güsiad oluştu. Kanal 9’da 3 yıl boyunca canlı program yaptım. Orada da Gümüşhane’nin değerlerini ekrana taşımaya çalıştım. Haber 29 gazetemiz oldu internet üzerinden. Kanal 9’da program yaparken hep Kanal 29’u fişeklemeye çalışıyordum. Amacım Gümüşhane’ye bir televizyon kanalı getirmekti. Bir tv kanalı kurmak çok pahalı bir iş. Yaklaşık 2.5 milyon TL. Her ayda 150-160 bin TL sabit gideri var. Bunu finanse etmek Gümüşhane iş çevresi için biraz zor. Ucuzlamasını bekliyoruz. Ama ben internet üzerinden yayın yapan Kanal 29’u kurdum. Uzun süre internet tv olarak çalıştı. Annemi kaybettikten sonra yayın işlerine biraz ara verdik. Türk Eğitim Gelişim Akademisi’ni kurduk. Üniversiteyi bitiren arkadaşlar tabii özel sektöre giriyorlar. Özel sektörde başarılı firmaların alt yapılarına baktığımız zaman başarılı insan kaynaklarıyla bu başarıya ulaşıyor” dedi.
Çalıştığı firmada ilk işe başladıklarında 12 ülkeye ihracat yaptıklarını fakat şimdi 116 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Yalçın, “Türkiye’de ilk sırada, Avrupa’da ilk 3’deyiz. Dünyada 15. Sıradayız. Bunların hepsinin içerisinde nitelikli ve başarılı insan kaynağı faktörü yatıyor. Hedefleri olan insan kaynağı ile çalışıyoruz. Bu kavram yerini bulmazsa iş yeri maalesef ki büyüyemiyor” diye konuştu.
“BUGÜN BURAYA GELEREK NİTELİKLİ BİR İŞTE ÇALIŞMAK İSTEYENLER İÇİN YAŞANMIŞ TECRÜBELERİMİ AKTARACAĞIM”
Türkiye Eğitim Gelişim Akademisi’nin de ana amacının bu olduğunun altını çizen Yüksel, “Gençler okuduğumuz kitaplardaki bilim adamlarına baktığımız zaman hiçbiri gökten bir ilham alarak buluşlarını yapıp bilimin bir parçası yapmadılar, bunlar eğitim süreleri boyunca nitelikli, kaliteli, disiplinli, bireysel hedeflerinin kendilerini götürdüğü çalışmaların sonucu çıkardılar. Bu yüzden gaye çok önemli. İnanç faktörlerimiz mesleki hayatımızdaki gayeleri tetikleyecek birer unsuz haline dönüşmelidir. O yüzden eğitim, hayatın gerekliliğidir. 1986’larda okuduğumuz üniversite kitapları bugün geçerliliğini kaybetti. Artık yeni teknikler yeni metodolojiler gelmeye başladı. Bugünlerde bir firma cep telefonunuza gelen bir mesajla: “300 TL’lik bir takım elbise gece 12’ye kadar 90 TL diyor, siz kredi kartınızla bu alışverişi yapıyorsunuz, sabahleyin x şubesinden takım elbiseniz geliyor. Hani pazarlamanın kitapları yüz yüze müşteriyle görüşmeydi? En uygun, en kaliteli neyse oradan alışveriş yapıyorsunuz.
“GÖKTEN BİRİLERİ EDİSON’A BİLGİLERİ VERMEDİ”
Birileri bu seviyeye gelirken nasıl geldi onu anlatmak istiyorum, gökten birileri Edison’a bilgileri vermedi, Edison aldığı bilim dersleri sonucu böyle bir buluşa imza attı. Konu; bilginin merkezine kendimizi nasıl oturtacağımız. Bütün bunlar, sizin bu yaşta kafanızda oluşturacağınız hücrelerinizi aktivite etmenizle mümkün. Bütün bunları geliştirdiğiniz sürece üniversiteden nitelikli sonuçlar alacaksınız. Türkiye bilim otoriteleri içerisinde uluslararası bir ölçüde değil. Ama bunları tetikleyecek anlayış sizin sıralarınızda ortaya çıkacak. O yüzden kendinizi önemseyin, Edison sizden daha zeki değil. Steve Jobs da öyle. Bakış açınızı değiştirin. Rutin, herkesin kılavuzladığı yöne değil başka bir dünya düşünün. Ben Gümüşhane’den çıkmış bir değer olabilir miyim? Bakınız, Nasa’daki tek Türk Bilim Adamı Neva Çiftçioğlu. Bizim hemşerimiz. Demek ki, dünyanın ileri mühendislik ve teknoloji ayağının en güçlü yeri olan Nasa’da böyle hemşerilerimiz olabiliyor. Onlar da muhtemel ki sizler gibi bu sıralardan geçti. Örneklediğim şeylerin altında, kişinin önce kendi gücünün farkına varmasından geçiyor. Bunu mutlaka hissetmemiz lazım. Gelecek için bu ülke adına neyi hayal ediyorsanız, her şeyin altında teknolojik zafiyetin yattığına inanın.
“HİÇ KİMSE BİZDEN DAHA ZEKİ DEĞİL”
Bilim ve teknolojisi güçlü olmayan ülkelerin başına her şey gelebilir. Sizler geleceğin bilim adamları, güçlü şirketlerin yöneticilerisiniz, sizler bu mesleklere geldiğinizde biz de yaşlı bireyler olacağız. Sizlerin yetişmesi bizler için çok önemli. Belki de buradan çıkacak bir doktorun yanına tedavi olmak için gideceğiz. Belki de TÜBİTAK’ın başında biriniz olacak ve biz de projemizi götüreceğiz. Sizler bizim için çok önemlisiniz. Ama önce bu önemi kendiniz için hissetmeniz lazım. O yüzden mutlaka gücümüzün yeteneklerimizin farkına varmamız gerekiyor. Özgüvenimiz giderek artsın. Hiç kimse bizden daha zeki değil.
Buradan ayrıldığımızda, şunu söylemek gerek; okul sıralarında gelecekte sizi bekleyen üniversite eğitimini doğru çizgide götürmek gerekiyor” diye konuştu.
Yaklaşık 1 saatlik söyleşişinin ardından GÜNÖP Başkanı Enes Kaya, Yüksel Yalçın’a plaket takdim etti.
“BÖLGEDE MARKA OLMASI İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYA HAZIRIM”
Yalçın görüşmenin sonunda Okul Müdürü Mehmet Akif Odabaş'a “Türk Telekom Fen Lisesi, bundan sonra benim İstanbul’dan destek vermek istediğim okul olsun. Proje yarışmaları, okulda dereceye girmişlere ödül programları, teknik geziler konusunda her türlü çabaya hazırım. Türk Telekom Fen Lisemizi Bölgede Marka bir okul haline getirelim” dedi.
Türk Telekom Fen Lisesi müdürü Mehmet Akif Odabaş ise “Böyle bir teklife memnuniyetle baktıklarını, bugün burada okuyan gençlerin yarın hepimizin geleceği olduklarını, öğrencilerin daha da başarılı olmaları için her türlü müspet çabayı baştacı ederiz” ifadelerini kullandı.