Prof. Dr. Kenan Aydın Gururumuz Olmaya Devam Ediyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın bu yıl ikincisi düzenlenen AICSS 2016 Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı’nda 20’den fazla ülkeden katılım olduğunu ve konferans boyunca 91 tebliğin sunulduğunu belirtti.

Eğitim 05.06.2016, 11:21 05.06.2016, 11:29
Prof. Dr. Kenan Aydın Gururumuz Olmaya Devam Ediyor.

 Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen AICSS 2016 Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı’nın açılış günü önemli tartışma ve görüş alışverişlerine sahne oldu. İktisat, işletme ve siyaset bilimi alanlarında pek çok ülkeden akademisyenin katıldığı konferansın bu yılki davetli konuşmacıları Santa Fe Enstitüsü’nden Prof. Dr. Samuel Bowles ve University College London’dan Prof. Dr. Wendy Carlin’di.

Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansının açılışında YTÜ Rektörü adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner yaptı. Prof. Dr. Güner konuşmasında Davutpşa kampüsünün önemine ve bu kampüste yer alan teknopark ve teknoloji transfer ofisinin ülke kalkınmasına etkisine değinerek; teknoloji ve inovasyonun geliştirilmesi ve üretilen bilgi ve teknolojinin endüstriye aktarılmasına vurgu yapmıştır.

Uluslararası Sosyal Bilimler Konferansı konusunda bilgi veren İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın kongreye Endonezya’dan ABD’ye kadar 20’den fazla ülkeden katılım olduğunu ve konferans boyunca 91 tebliğin sunulduğunu belirtti. Aydın konuşmasında teknik bir üniversitede toplumsal sorunların araştırılması ve var olan sorunlara çözüm önerisinde bulunulması konusunda sosyal bilimlerin gerekliliğine vurgu yapmıştır.




İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin yeni binasında gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını özgecilik, karşılıklılık ve işbirliği gibi kavramların iktisadi temelleri,  evrimci oyun teorisi, eşitsizlik ve başka pek çok alandaki öncü çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Samuel Bowles yaptı. Prof. Bowles konuşmasında eşitsizliğin uygarlık tarihi boyunca seyri hakkında önemli bilgiler verirken gelir ya da servet dışındaki eşitsizliklerin iktisadi önemine de değindi. Çok sayıda araştırmacının katıldığı, Anadolu’yu da içine alan geniş bir coğrafyayı ve uygarlık tarihinin neredeyse tamamını içine alan kapsamlı bir proje çalışmasıyla elde ettiği bulguları matematiksel bir modelle destekleyen Bowles daha eşitlikçi bir ekonominin ve toplumun insanlık açısından ne denli önemli olduğunu vurguladı. İlgiyle dinlenen açılış konuşmasında öne çıkan önemli hususlardan birisi de kuşaktan kuşağa aktarılma imkânı olan maddi servete kıyasla daha sınırlı olan beşeri sermayenin önem kazanmasıyla birlikte daha eşitlikçi bir topluma ulaşma imkânının doğması oldu.

 

Konferansın öğleden sonra yapılan genel oturumunda ise makroiktisat alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Wendy Carlin iktisat eğitiminde yeni bir yaklaşım ve içerik oluşturma konusunda önemli bir adım olan “The Core Project”i tanıttı. Çeşitli ülkelerden çok sayıda iktisatçının ve iktisat öğrencisinin kollektif ürünü olan proje iktisat eğitiminde öğrencilere soyut modellerden önce gerçek ekonomiyi öğretmeyi hedefliyor. Konuşmasında projenin çıktısı olan ve internet üzerinden serbestçe erişilebilen “The Economy” adlı kitabı ve yardımcı materyallerini tanıtan Prof. Carlin dünya çapında prestije sahip pek çok iktisat bölümünün artık bu kitabı kullanmayı tercih ettiğini belirtti. İktisat eğitiminde bu yeni yaklaşımı kullanan üniversitelerin deneyimlerini paylaşan Carlin, dinleyicilerin soru ve yorumlarıyla zenginleşen tartışmanın sonunda, hazırlanan içeriğin Türkiye ekonomisine adapte edilmesi yönünde çalışmalara da başlandığını belirtti.

Cumartesi gününe kadar devam eden konferansta çeşitli ülkelerden çok sayıda uzman ve akademisyen paralel oturumlarda son çalışmalarını bilim dünyasına sunma fırsatı buldu.

3 Haziran Cuma akşamı gerçekleştirilen gala yemeğinde ise konuklar ve katılımcılar hem farklı alanlardan uzmanlarla fikir alışverişinde bulunma hem de restore edilmiş haliyle Otağ-ı Humayun başta olmak üzere YTÜ’nün Davutpaşa kampüsündeki tarihi mekanları tanıma imkânına sahip oldu.


Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 22 Kasım 2024
İmsak 05:41
Güneş 07:09
Öğle 12:13
İkindi 14:44
Akşam 17:07
Yatsı 18:30