banner333

banner309

16.10.2020, 12:17

EFSANE BAKAN MAHMUT OLTAN SUNGURLU

Sungurlu ailesini çok önce tanımış olmama rağmen Mahmut Oltan Sungurlu ile tanıştığımızda takvim yaprakları 1961 yılını gösteriyordu. Ve Avukat olarak Gümüşhane de ki bu hizmetini fakir fukaradan para almadan onurlu bir biçimde 1982 yılına kadar sürdürmüştür..

Siyasetçi bir aileden gelen M.Oltan Sungurlu 1975 yılında ki  Senato seçimlerinde,  Aday senatör olarak mensubu olduğu Adalet Partisinden veto yeyınce 12 eylül sonrası  siyasi yapılanmada öne çıkan isim oldu. Ve yapılan 1983 seçimlerinde Anavatan partisinden Millet Vekili olarak TBMM de Gümüşhane’yi temsil etmeye başladı. Taki 1999 seçimlerine kadar.

Gümüşhane de bizler, Sungurlu nun İstanbul dan aday olup Gümüşhane’nin önünü açmasını beklerken Sungurlu nun aktif siyaset biraktığı haberi Gümüşhane ye bomba gıbı düstü.  Peki ne oldu? Sungurlu suz  bir siyaset Gümüşhane yi adeta yetim bıraktı dıyebilirim. Millet Vekili ve Bakan olarak ayırım yapmadan halkla kurduğu sıcak ilişkıler , O ‘nun sevilmesinin yegane sebebi olmuştur.Vaat ettiği her sözü yerine getiren yapamayacagı bir iş içinde umut olmayı yeylemeyen Sungurlun un parlemeterlik hayatı onunla siyaset yapanların  adeta okulu olmuştur.  Eşi Tarih Öğretmeni saygın Ayfer Sungurlu ile mutlu bir hayat geçiren Efsane Bakan için Fazla söze hacet kalmadan özetleyecek olursak…

Sayın Sungurlu’nun Türk Siyası tarihindeki yaklaşık 16 yıllık   Adalet Bakanlığı dönemi bildiğim kadarıyla önemli hiçbir eleştiriye maruz kalmamıştır. Nedeni açık ve net. Mahmut Oltan Sungurlu kendi alanını iyi bilen bir hukukçu. Bu nedenle onunla ileri düzeyde bir tartışmaya girmek yürek isteyen bir kahramanlıktı. Her türlü platformlarda katıldığı toplantılardan tartışılan konuları irdelemede ve sonuca gitmede mahir bir siyasetçi idi.  Meslektaşları arasında saygın bir yeri olan hemşerimiz M. Oltan ağabeyimiz son yıllara damgasını vuran devlet ve siyaset adamlarından birisi ve   tam bir hukuk duayeni olmuştur. Ankara da ikamet eden sayın Sungurlu efsane bakan olarak anılmaktadır.  Sayın Sungurlu.  Bir şehir turunda iken vatandaş yaklaşarak soruyor?” hocam siz bakan Sungurlu ‘musunuz ? “Evet benim “diyor, Sayın Sungurlu.. “Efendim bendeniz Gazi Üniversitesinde hukuk hocayım. Sizi ve uygulamalarınızı okutuyorum “Efsane Bakanım”der.  Bilim çevrelerinde seslendirilen bu deyim Şimdilerde Ankara da ve birçok yerde sayın Sungurlu’nun” Efsane Bakan” olarak anılmasına vesile olmuş kamuoyunda da geniş yankı bulmuştur.

Bu üstün niteliği sebebiylede Rahmetli i Turgut Özal ‘ın sıkıştığında başvurduğu en yakın dostu idi Öyle ki, kendi naklettiğine göre:,  Akşamın geç saatlerinde,gece yarılarında  olsa bile ,”Oltan Gel” dermiş . .

Milli Eğitim Müdürü olarak mesleğimin son yıllarındaki başarımda esirgemediği desteği ve sosyal ilişliklerimizde ki olumlu yaklaşımları her türlü taktirin üzerindedir.. Bu halisane duygularını güvendiği ve dürüstlüğüne inandığı hiçbir kimseden esirgemediği de bilinen gerçeklerdendir..:

Hasılı babası Merhum Süleyman amcaya Demir kapıdaki Iki kanatlı kapısı olan konaklarına  siyasetteki arkadaşı  dayım, Müteahhit demirci  Ömer  Demirel in. Edire yaylasından gönderdiği  armağanları   taşıyan  kuryenin günün birinde en yakın arkadaşı ve dostu Yusuf Sadık ‘ın olacağını nerden bilebilirdi ki??

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11