Türkiye bürokrasisinde Gümüşhane farkı
Gümüşhane, bürokrasideki yeriyle Türkiye'ye önemli katkılarda bulunuyor. İlden çıkan gençler bürokraside önemli kademelerde yer alıyor.
ANKARA- Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nün iç kesiminde yer alan Gümüşhane, doğal güzellikleriyle insana yaşama sevinci veriyor. İlin doğal güzelliğinin yanı sıra dikkat çekici yanı okur-yazar oranının yüksek olması. Cumhuriyet'in ilanıyla eğitim konusunda gelişmelerin yaşandığı ilde 1923 yılında 12 ilkokul, 14 öğretmen ve 248 öğrenci bulunuyormuş. Cumhuriyet rejimi nasıl Türkiye'yi ileriye taşıdıysa, Gümüşhane'yi de eğitim konusunda ilerletmiş ve şuanda ilde genel okur- yazar oranı yüzde 92'i, kadınlarda okur- yazar oranı yüzde 89. İl bu entelektüel seviyesini başka illere de taşımış. Başka illere okumaya giden Gümüşhaneliler, Türkiye'ye bürokrasisinde önemli yerlere gelmiş. Gümüşhaneliler işi o derece ilerletmiş ki, 2010 yılında Gümüşhaneli Bürokratlar ve Akademisyenler Derneği kurulmuş. Derneğin Kurucu ve Mevcut Başkanı Erol Tekçe de derneklerini Anayurt Gazetesi'ne anlattı.
Amaçlarının "Nitelikli bürokrat yetiştirmek için memleket insanlarına eğitim vermek, ilimizden gelen öğrencilerimizin elinde tutmak" olduğunu aktaran Tekçe, bürokrasinin temelinin üniversiteden geldiğini ve burada okuyan gençlere önem verdiklerini ekleyerek, şunları söylüyor: "Buradaki gençlerimizi daha okurken bürokrasiye ve iş dünyasına hazırlıyoruz. Onların kazanması gereken tecrübeleri daha erken yaşta kazandırıyoruz. Kurduğumuz Gümüş Gelişim Akademisiyle üniversite öğrencileriyle bir araya geliyoruz. Bu akademiye sadece Gümüşhaneli değil Çorum, Yozgat, Diyarbakır, Urfa gibi illerimizden de öğrenciler geliyor. Onlara da eğitim desteği veriyoruz. Hatta geçen yıl yöresel kaynaşma için Eskişehir, Bursa ve Çanakkale'ye öğrencilerimizi götürerek, oradaki gençlerle tanışma imkanı bulmalarını sağladık. Çanakkale Savaşı'nın yaşadığı yeri ve bu toprakların ne kadar zorluklarla kazanıldığın görmeleri için öğrencilerimize iyi bir deneyim oldu. Şimdi ki düşüncemiz, Kahramanmaraş'tan yola çıkıp, doğu ve güneydoğuyu öğrencilerimize göstermek. Oradaki kardeşlerimizle bir araya getirmek. Oradaki kardeşlerimizin eğitimine destek verecek materyalleri de götürmek istiyoruz. Doğu ve güneydoğu bölgesi muazzam medeniyetlerin yaşadığı bir bölge ve gençlerin buraları görmeleri gerekiyor."
Tekçe, Gençlerle Baş Başak diye bir projelerinin de olduğundan bahsederek, "Buraya akademisyenler gelerek, belirlediğimiz konular hakkında gençleri bilgilendiriyor. Gençlere terör, uyuşturucu gibi risklere karşı değerlendirmelerde bulunuyorlar. Gençler bu programlara o kadar alıştı ki arayıp soruyorlar, 'Abi bu program ne zaman' diye. Mesela 15 tatilde bu programları yapmadık, gençler hemen arayıp sordu, 'Abi ne oldu, programlar bitti mi? Yararlanıyorduk' diye" sözleriyle gençlere yaptıkları katkıları anlatıyor.
ÜNİVERSİTELİLER KÜÇÜKLERE ÖRNEK OLUYOR
Derneklerinin üniversiteli gençlerle, küçük öğrencileri de bir araya getirdiğini söyleyen Tekçe, Gümüş Gelişim Akedemisi'nin diğer öğrencilere de faydalı olduğuna dikkat çekiyor: "Öğrencilere bu akademide farkındalık eğitim veriyoruz, burs vererek maddi destek oluyoruz, sanatsal alanda gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Bunun yanında bu öğrencileri diğer kardeşlerine de faydalı olmasını sağlıyoruz. Burada Gümüş Damla Projesi geliştirdik. Gümüşhane'nin dezavantajlı okullarında okuyan öğrencilerle, Ankara'nın prestijli üniversitelerinde okuyan öğrencileri bir araya getirdik ve üniversite öğrencilerinin küçük kardeşlerine rol model olmasını sağladık. Küçüklere üniversite okumaları konusunda hedef koymaları için hizmet ederken, üniversite öğrencileri de onlara rehberlik yapmış oldu."
SİYASİ TARİHİNE İZ BIRAKMIŞ BİR İSİM
Gümüşhane'deki okur- yazar oranının yüksek olmasını, "Bizim gibi bir takım şehirler vardır, coğrafi yapısı ve ekonomik imkansızlıklarından kaynaklı okumaktan başka çareniz yoktur" diye açıklayan Tekçe, hemşerilerinin emek kazanması için eğitim olanaklarını sonuna kadar zorladığının altını çiziyor: "Herkes çocuklarını okutmak için imkanlarını seferber etmiş. Onları büyük üniversitelerin olduğu şehirlere yollamış. Bu çocuklara geride dönmemiş. Neden istihdam yok ve eğitimleriyle ilgili iş alanı yok." Tekçe, Türki siyasi tarihine geçmiş önemli isimlerin de illerinden çıktığını belirtiyor. İllerinde eski Adalet ve Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungur'lu sayesinde Adalet Meslek Yüksek Okulu açıldığını hatırlatan Tekçe, Sungur'lu hakkında "Onan sayesinde Gümüşhanemizin Türk siyasi tarihinde önemli yeri vardır" diyor.
Derneklerinin 150 kadar üyesi olduğunu ve bunların hepsinin üst düzey bürokrat ve akademisyen olduğunu söyleyen Tekçe, "Biz daha çok niteliğe önem veriyoruz, öyle üye toplayalım diye bakmıyoruz. Kamuda çalışan diğer arkadaşlarımızın üyeliklerini isteğe bağlı bıraktık, onları üye olun diye zorlamıyoruz" diyor.
KONAK KÜLTÜRÜNDE, BİR ARADA YAŞAMANIN İZLERİ
Gümüşhane'nin kültüreller arası bir il olduğunu belirten Tekçe, dernek olarak illerini tanıtmayı amaçladıklarını da ekleyerek, konuk kültürlerini anlattı: "Çiçek yerine gittiğimiz yerlerde Gümüşhane konaklarının maketini hediye ediyoruz. Konak kültürümüz, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Rum, Ermeni ve Müslümanların barış içerisinde yaşamasının izlerini taşıyor. Süleymaniye Mahallemizde, bir tarafta Ermeni, bir tarafta Rum, bir tarafta da Müslümanların yaşadığı yer var. Bir tarafta Angilikan, bir tarafta Ortadoks kilisesi ve bir tarafta da Camii var. Bunlar bir arada yaşıyor. Bu bir medeniyet buluşmasıdır. Dolayısıyla bizim konak kültürümüz de etkilenmiş. Hepsinden etkileşim almış. Etnik ırkların, dinlerin ve mezheplerin yansınası konaklarda görülüyor."
EROL TEKÇE KİMDİR?
1968 yılında Gümüşhane Şiran'da doğan Tekçe, Karadeniz Teknik Üniversite'sinde Jeofizik Mühendisliği'ni bitirmiş. Diğer Gümüşhaneliler gibi okumayı şiar edinen Tekçe, hızını alamayıp Gazi Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği'nden de diplomasını almayı başarmış. Tekçe, Gümüşhane derneklerini çoğunda yer alarak, 32 yıldır yöneticilik ve üyeliğin yanı sıra Gümüşhane Dernekleri Federasyonu ve Gümüşhaneli Bürokratlar ve Akademisyenler Derneği kurucu başkanlığını yapmış. Tekçe, halen Gümüşhaneli Bürokratlar ve Akademisyenler Derneği'nde başkanlık görevini sürdürüyor. Tekçe, kamudaki görevi ise İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü (İSGÜM) Başkanlığı.
Tamer Arda ERŞİN
İmsak | 05:41 | ||
Güneş | 07:09 | ||
Öğle | 12:13 | ||
İkindi | 14:44 | ||
Akşam | 17:07 | ||
Yatsı | 18:30 |