banner333

banner309

15.12.2020, 09:24

Bir Milletin %10 u Okuma –yazma bilir %90 nı bilmezse bu ayıptır.!!!

Cumhuriyetin100 yaşına girmesine az bir zaman kalmasına rağmen “ okuma- yazma bilmeyen yurttaşların okur – yazar hale getirilmesi ,için  sürdürülen “örgün eğitim” (yüz yüze)  etkinlikleri ,  yaygın eğitim  kapsamında açılan kurslarla , kampanyalarla da desteklendiği bilinen gerçeklerdendir.

Nitekim 24 Kasım 1928 tarihinde başlatılan harf devrimi ile ilgili olarak Büyük Atatürk ;” yeni Türk harfleri   herkese, işçiye, ustaya hamala sandalcıya öğretilmelidir. Herkes bunu bir yurttaşlık görevi olarak bilmelidir. “ Bir milletin %10 u Okuma bilir %90 nı bilmezse Bu ayıptır. İnsan olanın bundan utanması lazımdır”. Diyerek ,herkesin bu konuya duyarlı olmasını istemişti.

Alınan bu mesaj Cumhuriyetin 100 .cü yaş kutlamalarında öyle ümit ediyorum ki başarıya ulaşır .O,gün geldiğinde bizde , övünç duyacağımız bu  haberi sizlerle paylaşma mutluluğuna erişmiş oluruz. .

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı sayın Recep  Tayip Erdoğan tarafından yayınlanmış  bir genelgede var. .

Genelge emirde, herhangi bir nedenle eğitim- öğretim hakkından yoksun olan yada eğitimleri yarım kalmış vatandaşların için  okuryazar hale getirilmesi emredilmekte   , bununla ilgili olarak ta başta kamu  kurum ve kuruluşları olmak üzere STK lar ,Halk Eğitim Merkezleri,hasılı konuya duyarlı herkesin farkındalık olarak algılanan bu seferberliğe katkı sağlaması istenmektedir.

İftiharla kaydetmek gerekir ki Şirin Gümüşhane’mizde bu durum ta baştan beri özenle ele alınmış olup bugün geldiğimiz noktada tam bir başarı elde edilmiştir diyebiliriz.   Türkiye ortalamasının (%96.7) birkaç puan üstünde seyreden  bu başarı ile Kentimiz , İzmir, Denizli ,Çanakkale gibi yarışı önde götüren iller arasında yer almanın gururunu yaşamaktadır.

Buna göre ,Merkez ilçede %98.5 olan okur -yazarlık oranı İl genelinde  ise % 96.3 olarak kayıtlara geçmiştir. Yeni doğan nüfus , çok yaşlılar ve algılama gücünü yitirmiş olan  yurttaşlar ayrık tutulursa bu rakamlar Cumhuriyetin 100. cü  yani 2023 yılında % 100 olan bir başarıyla tescil edilmiş olacaktır diye ümit etmekteyim..

Bir eğitimci olarak bu seferberliğin 1956 yılından beri içinde olmakla beraber, 1981 yılı Cumhurbaşkanı Kenan Evren in başlattığı seferberlikte aktif görev  yaparak Cumhurbaşkanı Necdet sezerin döneminde , “Demokrat Gümüşhane Gazetesi’nde ki köşemde ”desteklenmesi gereken bir kampanya” başlıklı makalemle ve el an  Cumhur Başkanımız olan  Recep Tayip Erdoğan’ın başlattığı bu seferberliği de  okuyacağınız bu makalemle  desteklemenin mutluluğunu yaşamak nasip oldu.

Yurttaş olarak, “cehalet denen  canavarı”yenmek  , Ülke’min çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmış olmasını görmek,  bu övünç dolu duyguları paylaşmak hepimiz için ortak olan bir amaç değil mi? Bu duyguları yaşatma adına bir katkı sunabilmiş isek bundanda elbette mutluluk duyarız.

Yazımızın başına dönecek olursak şunu söyliyebiliriz. Ne demiştik: Bir Milletin %10 u Okuma –yazma bilir, %90 nı bilmezse bu ayıptır.!!! .

 

Şimdide Gümüşhane için  diyoruz ki: “Bir Milletin %98.5 i Okuma –Yazma bilir, %1.5 i bilmez ise bu ayıptır “ .   ,.

Peki ne yapmalı? Derseniz. Cevabı hazır: Valimiz Sayın Kamuran  TAŞBİLEK ‘in Talimatları , çalışkan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz mensupları ve Başarılı Merkez Halk Eğitim Müdürümüz Hasan Taş’ın işe omuz vermeleri yeterli olur kanısındayım..                                     

Yılı kasımında atatürkün gösterdiği hedefe  95 yılda ulaştığımızın müjdesi vermeliyiz. Neden  deyıulde 95 soracak olurdsanız cevabını Buyük Ataturkün türk milletinın tünme verdği görev talimatında n anlamak mümkün.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11