banner333

banner309

10.01.2020, 09:13

10 Ocak Gazeteciler Günü ve Yeni Medya…

Bilindiği üzere gazetecilerin 21 ekimde kutlanan “Dünya Gazeteciler Günü” birde “1961 yılından beri 10.ocak ta kutlanan “Dünya çalışan gazeteciler Günü” var.

Bir bakıma kamu görevi yapan basın mensupları yirmi dört saat durmaksızın fedakarca zor şartlarda çalışan doğru, ilkeli ve tarafsız habercilik prensibiyle herkesin sesi olmayı görev edinmiş emekçilerdir,

Gazetecilik mesleği öyle zannedildiği kadar kolay bir meslek değildir. Kitle iletişim araçlarından birisi olan gazetecilik tüm çalışanlarıyla birlikte ,kamuoyunu aydınlatma, haberdar etme ve bilgilendirme amacını taşır.. Verilen emek, toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adlî, trafik, insanî olaylarla ilgili her türlü sesli ve görüntülü haberin yayınlanması etkinliğini içerir.. Olayların aydınlanmasında, gelişmesinde ve ilerlemesinde etkin gücü sebebiylede 4. Kuvvet olarak nitelenmesi elbette boşuna değildir..

İlimizde “ Gümüşhanede Gazeteciler Cemiyet “nin kurulduğu 2006 yılından beri kutlanan “gazeteciler Günü” nedeniyle çalışanların hakları ne durumdadır? Diye bir sorunun cevabını belki buluruz ama ,yeri gelmişken hemen kaydedelim k.i? Bir çok İlde çalışanlar sendikalaşmışken ilimizde de buna bir el atmanın zamanı geldi diye düşünmekteyim. . Çünkü geçimini bu işten sağlayanların, çalışma hayatlarının da bir garantisi olması gerekir.Bilemiyorum gazete patronları ve çalışanları buna ne der.?

Gazeteciler gününe yaptığımız bı kısa atıftan sonra gelelim ikinci konumuza yani Yeni Medya kavramına.

…Geleneksel medya araçlarına İnternet eklenince durum değişti. Artık her şey elinizin değil parmağınızın altında. Kavram olarak, çok geniş bir kapsama alanı bulunmaktadır. Yeni Medya; gelişen bilgisayar, Internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan/mekandan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sanal medya ortamıdır. Geleneksel medya dediğimiz, yazılı ve görsel basında yani gazete, televizyon ve diğer araçlarda, iletim tek yönlüdür. Ancak, yeni medya araçlarında hedef kitle ile karşılıklı etkileşim mevcuttur.
Yeni medya kavramı Türkiye’de son birkaç yılda kullanılmakla beraber, dünyada biraz daha geriye gidiyor. Türkiye’de en önemli bölümleri internet gazeteciliği, sosyal networkler, (facebook, friendfeed, twitter) özellikle yeni hizmete giren mobil 3G teknolojileridir. Dedikten sonra , Bugünün hatırasına hürmeten emeğini gazetecilikte yoğunlaştıran her kademedeki çalışanlara mutluluklar bu uğurda hayata veda edenle rede Allahtan rahmet dilerim..

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46