banner333

banner309

Ormancılık Bölümü Üç Ayrı Teknik Gezi Düzenledi

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü, Ormancılık ve Orman Ürünleri programı öğrencilerine yönelik üç ayrı teknik gezi tertip edildi.

Gümüşhane Üniversitesi 01.12.2021, 09:42 01.12.2021, 09:47
Ormancılık Bölümü Üç Ayrı Teknik Gezi Düzenledi
banner400

Arazi uygulama çalışmalarının ilkinde Gümüşhane Merkez Tekke Köyü ve Arzular Beldesi Balcılar Mevkii’ne, Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şen gözetiminde günü birlik teknik gezi düzenlendi. Teknik geziye Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü personeli Şef Yusuf Düzgün, Orman Muhafaza Memurları ve Ormancılık Bölümü ikinci sınıf öğrencileri katıldı.

Arazi uygulaması kapsamında; sıklık bakımı bölgesi incelenerek maden direği, sırıklık odun ve yakacak odunlar üzerinde incelemeler yapıldı. Yetişme ortamı verimi, ökse otu zararı ve kabuk zararlıları ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Sarıçam meşceresinde, meşcere gelişim çağları ve sıklık bakım müdahaleleri ve kapalılık konuları hakkında bilgi verildi. Kesim sahası incelenerek, damga çeşitleri ve hangi durumlarda kullanıldıkları anlatılarak kesim sahasında dikili ağaç damgaları, mamul damgaları incelendi, öğrencilerimizin damga uygulamaları yapması sağlandı. Kesim yapılan alanda ağaçların dallarının budanması ve tomrukların boylanması üzerine bilgiler verildi. Nakliye tezkerelerinin doldurulmasına dair inceleme ve uygulama yapıldı.

Arazi uygulama çalışmalarının ikincisinde Ormancılık ve Orman Ürünleri programı bünyesindeki ikinci sınıf öğrencileri ile birlikte Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü’nde, Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öz gözetiminde uygulama dersi düzenlendi.

Uygulama dersi kapsamında; Gümüşhanevî Kampüsü içinde bulunan iğne yapraklı ve geniş yapraklı ağaç türlerimiz incelenerek familya, cins, tür ayrımları, botanik özellikleri, teşhis ve tanıma özellikleri hakkında bilgiler verildi. İğne yapraklı ağaçlardan Çam, Sedir, Ladin, Göknar, Porsuk, Ardıç, Mazı, Servi cinslerine ait türlerin gövde, yaprak ve kozalak kısımlarını öğrencilerimizin yerinde inceleyerek uygulamalı olarak tür teşhisi yapmaları sağlandı. Ek olarak Geniş yapraklı ağaçlardan Ihlamur, Çınar, Şimşir, Meşe, Dişbudak, Kızılağaç, Akasya, Akçaağaç, Karaağaç, Huş, Kavak ve Söğüt cinslerine ait türlerin gövde, yaprak ve meyve kısımlarının da yerinde incelenerek tür teşhisi yapılmasına imkân tanındı.

Arazi uygulama çalışmalarının üçüncüsünde Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü, Ormancılık ve Orman Ürünleri programı bünyesindeki ikinci sınıf öğrencileri, Gümüşhane Merkez Karşıyaka Mahallesi, mesire alanında gerçekleştirilen “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” kapsamında fidan dikimi etkinliklerine katıldı.

Düzenlenen etkinliğe Ormancılık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şen, Dr. Öğr. Üyesi Osman Komut, Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü personelleri, Orman Muhafaza Memurları ve Ormancılık Bölümü ikinci sınıf öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında; fidan dikimine katılan öğrencilerimiz tüplü fidan dikimi konusunda bilgi sahibi olarak tek tek fidan dikimi yaptılar. Bu sayede fidan dikimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi sahibi olunarak, her bir öğrencimizin uygulama yapmasına imkânı sağlandı.

Düzenlenen teknik gezilerle ilgili Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu ifadelere yer verdi: “Covid-19 salgını süresince eğitimlerimizi uzaktan sürdürdük. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimizin pratik yönleri zayıf kaldığından bu gibi teknik gezilerle öğrencilerimizin bu eksiğini gidermeye yönelik çalışmaları oldukça faydalı bulmakla birlikte, bu konuda çalışma yapacak olan fakülte ve bölümlerimize imkânlarımız çerçevesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üniversite olarak uygulamaya yönelik çalışmaların, mezuniyet sonrası öğrencilerimizin istihdamı için oldukça önemli olduğunun ve teorik bilgiyi sahada test etmenin öğrenme süreçlerine katkı sağladığının farkındayız. Bu nedenle uygulamalı saha çalışmalarını organize eden başta akademik personelimiz ve Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü personeli olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09